Отсяваме фирмите за "София тех парк"

Отсяваме фирмите за "София тех парк" | StandartNews.com

От началото на 2016 г. разгръщаме цялата си дейност, казва изпълнителният директор Елица Панайотова

- Г-жо Панайотова, с какви инициативи и какви функциониращи сгради стартира "София тех парк"?

- Официално откриването съвпада с двудневна международна конференция, чиято тема са различните начини за подкрепа на иновациите и технологичния трансфер - от бизнеса, от правителствата, от технологичните паркове, инкубаторите, центровете за изследователска и развойна дейност. Идват председателят на Световната организация на технологичните паркове, представители на инкубатори от Словакия, Португалия, Гърция, IMEC - един от най-големите изследователски центрове в Европа, с който имаме подписан меморандум, Hartree Center от Великобритания, технологичния парк до Берлин, Cap Digital - клъстер във Франция, Центърът за киберсигурност към НАТО. В рамките на тази конференция е и церемонията по символичното откриване на техпарка, като той открива врати с вече готови сгради и парковата среда около тях. Някои от сградите ще бъдат въведени в експлоатация седмица по-късно. Така че от началото на 2016 г. в тях започват да влизат и проекти, и стартъп компании, и събития.

- Един от най-важните елементи в инфраструктурата в "София тех парк" е лабораторният комплекс. С колко лаборатории стартира той и има ли вече разработки, чието изпълнение започва в тях?

- Лабораторният комплекс като сграда е готов, тя подслонява 11 лаборатории. Имаме споразумения за още две лаборатории, за които оборудването ще дойде по други проекти. В момента лабораториите, които вече са с необходимото оборудване, са по киберсигурност, високоизчислителна техника, 3D прототипиране, 3D виртуална реалност.

Ключова е лабораторията "БиоИнфоТех"

- биотехнологии, които се занимават с екстракти от различни растения и разработване на нови лекарствени средства и препарати. Това, което вече се случва на територията на техпарка, е съвместната дейност между НР и суперкомпютърната лаборатория към БАН и Националния център за суперкомпютърни приложения. Друг съвместен проект между бизнес и наука, който ще се разработва в една от лабораториите, е този между компанията "Провиотик", която произвежда хранителни добавки от растителни екстракти и Софийския университет. Те направиха бум на американския пазар, имат много добра технология и за изключително кратък период са постигнали впечатляващи резултати. Има интерес и от много голям кръг компании, които искат да работят с лабораториите с прототипираща техника. В тях 3D принтерите са наистина най-високата техника в света. Оборудването от тези лаборатории реално ще служи за съвместна дейност между университетите, те заедно с производителите на това оборудване ще могат да доусъвършенстват технологията - това всъщност е друг изследователски проект. Този лабораторен комплекс, който ще се допълва и усъвършенства със средства и от новия програмен период, е като един научноизследователски център, който съдържа инфраструктура за споделено ползване. Това е най-съвременната посока, в която цял свят работи - споделеното ползване на лаборатории, които ще се управляват и ползват съвместно с университетите - в случая Софийския, Техническия и Медицинския университет, както и БАН.

- Другата цел на "София тех парк" бе подпомагането на стартиращи иновативни компании било с консултанти или с фондове за финансиране. Има ли вече такива фирми, които влизат в технопарка?

- Да, другият ключов елемент е инкубаторът. Това е сградата, която ще се превърне в средище за стартиращи или спин-оф компании - такива, които излизат от университетите и се базират на технологии и хора, които работят в университетите. Инкубаторът е готов като сграда, той преди всичко дава пространство за срещи за различни хора, не само тези, които ще го обитават. Въпреки че голяма част от контактите и бизнеса вече минава през интернет, контактите и обмяната на опит и идеи на живо продължават да са много съществени за развиване на бизнеса. До момента тези, които са заявили интерес да влязат в "София тех парк", са компаниите около акселераторските фондове LAUNCHub и Еleven. Предстои да бъде направен подборът на фирмите, които ще влязат в инкубатора.

- Кога ще се случи това?

До края на декември ще пуснем процедурата

за избор на оператора, който ще направи селекцията. Изборът на този оператор ще стане в началото на 2016 г.

- Предполагам интересът от страна на бизнеса към "София тех парк" е много голям?

- Да, имаме огромно количество заявки и към инкубатора, и към лабораториите, и към събитията в техпарка. И този интерес ще продължи да расте. Но нека да обясня - не е задължително компаниите да се пренасят в "София тех парк", за да са част от нещата, които се случват в него. Компаниите от мехатрониката, например, няма нужда да се пренесат от Казанлък или от Стара Загора, за да отворят офис тук. Техните специалисти може да работят с научноизследователския център и лабораториите.

- Иновационният форум ще е мястото, където ще се случват събитията в "София тех парк" като конференции, лекции, дискусии, нали така?

- Да. Всъщност "София тех парк" повече от 2 г. е организатор на различни конференции. Това ще продължи и ще стане все по-основна наша дейност. Защото това е още един повод и начин за събиране на тази общност от партньори и за размяна на идеи, контакти, знания. В Иновационния форум ще се провеждат и образователни програми на теми предприемачество, технологичен трансфер, стартъп култура.

- Освен "Уолтопия", която в момента изгражда своя център в "София тех парк", има ли други компании, които имат намерение да строят свои сгради на територията на парка?

- Имаме достатъчно много писма за намерения и предстои да започнем да работим по тяхното разглеждане. От опита на други технологични паркове знаем, че развиването на цялата тази среда от компании, които идват и отварят свои представителства, за да могат да работят с научноизследователските среди, отнема 5-10-15 г. Но целта не е да се застрои максимално бързо територията на "София тех парк", а застрояването да следва реални процеси и развитие на проекти и бизнеси, на технологични възможности, а не да ги изпреварва. "София тех парк"

не е бизнес парк, в който каним технологични компании

просто да откриват свои търговски представителства в България. Интересуват ни компании, които развиват научно-изследователска, развойна дейност в България. Освен български компании идеята е да привличаме и такива от чужбина, които да създават продукт в България.

- Как ще привлечете бизнеса, който не развива научноизследователска дейност, но се интересува от внедряването на такива продукти в производството?

- Една от ролите на такъв технологичен парк е да подпомага това, което се създава като продукт в него, да навлиза в икономиката чрез активно маркетиране, чрез връзки между компании. "София тех парк" всъщност е платформа на държавата за подпомагане на конкурентоспособността и технологичното подобряване на българската икономика, като активно търси как това внедряване да се случи.

- А кога ще отвори врати детският музей в "София тех парк"?

- Като сгради всичко ще бъде готово до края на годината. Като съдържателна част следващата година ще го развиваме. В момента има идеи, срещнали сме се с много центрове, има компании, които са готови

да инвестират и разработват експонати в този интерактивен детски музей

Това е дейност за обучение на по-широка общественост и за привличане на все повече млади хора към областта на науката и технологиите, която е необятна. Това е бъдещето - тези хора да станат предприемачи или да влязат в научноизследователски центрове.

- Да споменем и спортните площадки и съоръжения като неразделна част от иновативната работа...

- Те, както и парковата среда, са част от това, което ще се случва в "София тех парк". Поводите за събиране на едно място на такъв тип предприемачи не е само работната среда. Необходима е и среда за релаксиране и забавление. В тази връзка е и инвестицията на "Уолтопия", която ще заработи следващата година. Това не е само техният научноизследователски център, в който ще е цялата им дейност в етап прототипиране. В тази сграда "Уолтопия" събира на едно място активните хора и им предлага огромен избор от катерачни стени. Знаете ли, че едната от големите компании, с която водим разговор за тяхното стъпване в парка, поставя въпроса: "Какви са възможностите за спорт и отдих в средата, в която ще влезем?". Ако искате да имате активни и креативни хора на едно и също място, трябва да им осигурите качество на тази среда, а това качество до голяма степен се определя от възможностите за рекреация, спорт, контакти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай