Отпускат над 500 000 лева кредити за пчеларите

Всички подадени заявления са одобрени

Отпускат над 500 000 лева кредити за пчеларите | StandartNews.com

125 бенефициенти получават финансиране в размер на 523 000 лева по Националната програма за пчеларство (НПП), съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“. Разплащателната агенция одобри всички подадени заявления за кредити.

Възможността за кредитиране ще позволи на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от Програмата. Те могат да бъдат използвани за закупуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, a също и за закупуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

Схемата допринася за значително усвояването на средствата в НПП за двугодишен период (2020 – 2022 г.). Максималният размер на отпусканите средства е до 95 на сто по полагащата се безвъзмездна финансова помощ. За първи път през тази година ще отпадне и еднократната такса за обработка и управление (0.5 % от размера на кредита). Погасяването на заема се осъществява чрез прихващане на полагащата се субсидия по Програмата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай