Отново арестуваха мъжа, влачил куче с колата си

Кучето е починало, след като беше върнато за лечение на собственика му

Отново арестуваха мъжа, влачил куче с колата си | StandartNews.com

София. Райчо Иванов, който влачи куче с колата си, е бил открит и арестуван, съобщиха от районната прокуратура в Пловдив. Иванов е намерен след свидетелски показания. По случая е започнало досъдебно производство.

Това е втори арест на Иванов, след като беше задържан веднъж по сигнал в края на миналата седмица. Тогава кучето беше живо и бе върнато на собственика му за лекуване. Този път той е задържан за 24 часа.

Разследването е установило, че кучето е починало, а собственикът му го е заровил. Трупът на животното е изпратен за ветеринарна експертиза, която да даде заключение по причините за смъртта му. След излизане на резултати от нея ще бъдат преценени и параметрите на обвинение.

„В случай, че се установи, че причинените увреждания и смърт са по особено мъчителен начин за животното, както и че деянието е извършено на публични места или в присъствието на малолетни или непълнолетни лица, наказанието, което предвижда законът, е лишаване от свобода от една до три години и глоба от 2000 до 5000 лева", обясни говорителят на пловдивската районна прокуратура Атанас Илиев.

Междувременно организацията за защита на животните „Четири лапи" съобщи, че ще сезира европейските институции по случая.

След последните разкрития около съдбата на малтретираното куче от асеновградското село Тополово, което е било върнато на собственика си за лечение и впоследствие открито мъртво, „Четири лапи" ще настоява за дисциплинарни наказания на служителите на прокуратурата и полицията, които с действията си служителите на прокуратурата и полицията са позволили това да се случи.

„За нас няма съмнение, че извергът от Тополово не е предприел каквото и да било, за да спаси животното след като то му е било върнато, а е твърде вероятно и умишлено да го е умъртвил, надявайки се след като то изчезне, разследването срещу него да бъде прекратено", категоричен е Явор Гечев от „Четири лапи".

„Действията на разследващите органи са изключително непрофесионални и безотговорни. Да върнеш на собственика му животно, което е било обект на изключителна жестокост от същия този човек с явното намерение да бъде умъртвено, е все едно да върнеш малтретирано дете на родител педофил. Ние ще настояваме да бъде извършена проверка на действията на разследващите и да бъдат наложени санкции за онези, които са допуснали това безумие да се случи. Чрез офиса си в Брюксел ще информираме и европейските институции за случая".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай