Вторник,

Отново проверки за продажбата на райски газ на непълнолетни

От: Редакция -
631
Отново проверки  за продажбата на райски газ на непълнолетни
A
A
A

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев изиска регионалните здравни инспекции незабавно да започнат проверки за въведената забрана за продажба и употреба на райски газ и пълнители за него на лица под 18 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ), предава БТА. 

Действието на министъра е във връзка със сериозните рискове за здравето на непълнолетните лица, свързани с употребата на райския газ, и в изпълнение разпоредбите на Закона за здравето, с които се забранява продажбата на диазотен оксид (райски газ), включително онлайн, на лица под 18 г. на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения и в рамките на спортни прояви, организирани за деца и ученици и в закрити обществени места, се посочва в събощението. Законът забранява и употребата на райски газ в закрити обществени места, с изключение употребата за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост, както и на открити обществени места като прилежащи терени и тротоари на детски ясли, детски градини, училища, ученически общежития и места, където се предоставят социални услуги за деца, на площадките за игра и при организирани мероприятия за деца и ученици.

На регионалните здравни инспекции са възложени контролни функции по спазване на въведените забрани. В писмото си до РЗИ министър Асен Меджидиев посочва, че за извършените проверки регионалните здравни инспекция периодично трябва да уведомяват МЗ.

Нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори от РЗИ или от държавни здравни инспектори от МЗ, а наказателните постановления се издават от директора на регионална здравна инспекция и от министъра на здравеопазването.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички