Отново прогноза за мръсен въздух в София

В някои райони стойностите на фини прахови частици ще бъдат двойно и повече над нормата

Отново прогноза за мръсен въздух в София | StandartNews.com

Отново прогноза за замърсяване на въздуха в София за днес. Според сайта на Столична община двойно превишаване на нормата за фини прахови частици ще има в района на "Дружба" и "Надежда", а в "Павлово" и "Хиподрума" повече от два пъти.

Председателят на Столичния общински съвет – Елен Герджиков обеща, че механизмът, по който се отпуска зеленото билетче ще бъде обсъден от общинарите, за да се улесни процедурата и да се скъсят сроковете.  В момента, за да бъде пуснат в продажба зеленият билет, е необходимо 4 от 7-те станции в София да показват показатели над 200 микрограма на фини прахови частици в атмосферата два последователни дни. Нормата е от 50 микрограма. Едва тогава на третия ден се въвежда продажбата на зеления билет от общината. В четвъртък ресорната комисия към Столична община реши кметът да има право да стартира мярката, без да изчаква два дни. Необходимо е само Националният институт за метеорология и хидрология да обяви жълт код за мъгла, инверсия, безветрие или ниско атмосферно налягане, което ще доведе до задържане и натрупване на замърсители във въздиха.

Мярката беше въведена за пръв път във вторник, след натрупване на замърсяването от събота, неделя и понеделник. Тогава почти 75 хиляди души са се възползвали от услугата „Зелен билет”. Той струва 1 лв и важи за цялата транспортна мрежа и метрото до края на деня. Може да се закупи от касите на Метрополитена, от водачите в наземния транспорт , както и от касите на ЦГМ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай