Отново без военен парад на 6 май

Заради въведените противоепидемични мерки

Отново без военен парад на 6 май | StandartNews.com

Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май, няма да бъде отбелязан с традиционния военен парад в София поради въведените противоепидемични мерки, съобщава БГНЕС.

През тази година се предвижда проявите по повод празника да включват водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България, както и демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции в различни гарнизони в страната, заявиха за агенцията от Министерство на отбраната.

По традиция в навечерието на празника – на 5 май, в столицата ще се проведе празничен концерт на Представителния ансамбъл на въоръжените сили и Гвардейския представителен духов оркестър. С оглед на спазването на противоепидемичните мерки концертът ще се състои на откритата сцена на алеята на бележитите българи в парк „Борисова градина“, посочват от Министерството на отбраната

На 6 май водосветът на бойните знамена и знамената – светини ще се състои пред паметника на Незнайния воин в столицата. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета ще бъде почетена паметта на загиналите герои с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще се проведат демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

В празничния ден военнослужещи от Българската армия ще представят бойни способности. Демонстрациите ще се проведат последователно в гарнизоните Казанлък, Пловдив, Варна и в Учебен център „Црънча“.

В Казанлък, в района на 61-а механизирана бригада военнослужещи ще демонстрират способности с бойната техника на въоръжение на Сухопътните войски. Ще бъдат показани бойни машини на пехотата, танкове Т-72, 122 мм самоходна гаубица „Гвоздика“, минохвъргачка „Тунджа“, зенитно-ракетен комплекс „Оса“, бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес”, бронирани машини „Хамър”, бойни бронирани колесни машини „Commando select” и „Guardian” и др.

На Морската гара във Варна военнослужещите от ВМС ще покажат елементи от операция за опазване на морската сигурност, а в Учебния център „Црънча“ силите за специални операции ще демонстрират способности при провеждане на специално разузнаване и действия за обезвреждане на терористи.

Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа „Рапел“. Освен това се предвиждат и полети на бойната авиация в района на авиобаза „Граф Игнатиево“.

Пред сградата на Администрацията на президента в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай