Откриха първия здравен клъстер у нас

Откриха първия здравен клъстер у нас | StandartNews.com

София. Въз основа на стратегия за здравна политика днес бе открит първият здравен клъстер в България. Клъстерът ще бъде база за отчитане на регионалните здравни особености, посочи председателят на управителния съвет на кръстера Андрей Кехайов.

Той отбеляза, че вече е започнал първият етап от проекта с изграждане на административен капацитет на регионално и национално ниво. Кехайов каза, че здравният клъстер е получил европейско финансиране в размер на 200 000 евро и съфинансиране от 150 000 евро.

Предвижда се изграждане на регионални клъстери, като в средносрочен план се обмисля обединението на различни здравни структури. Клъстера включва различни направления - квалификация, медицински и здравен туризъм, иновации в системата на медицината, обучение на членове на клъстера в Швейцария, Германия и Австрия, участия в международни здравни изложения, посочва "Дарик".

Основната цел на първият здравен клъстер в страната е формиране на дългосрочни цели на здравни политики и повишаване на качеството на медицинското обслужване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай