Отиде си поетът Георги Струмски

Отиде си поетът Георги Струмски | StandartNews.com

София. След продължително боледуване на 81 години почина поетът Георги Струмски.

Той е автор на десетки книги за деца и възрастни, в които внушава добродетели, любов към родината и към красотите на българската природа. Забележителни са документалните му книги за Ангел Каралийчев и Владимир Димитров-Майстора. По текстове на Георги Струмски са създадени и музикални творби.


Роден през 1932 г. като Георги Асенов Йорданов, впоследствие приема псевдонима Георги Струмски.

Завършва гимназия в Кюстендил и българска филология в Софийския университет.

Работи като учител в Пирдоп, Кюстендил и София. Бил е главен редактор на в. "Пулс", завеждащ отдел "Детско-юношеска литература" в изд. "Български писател", заместник главен редактор на сп. "Обзор", секретар на Съюза на българските писатели, главен редактор на списание "Славейче".
За пръв път печата през 1958 година във в. "Народна младеж".

По стихове на Георги Струмски са създадени много музикални произведения от най-известните български композитори: Парашкев Хаджиев, Константин Илиев, Петър Ступел, Димитър Петков, Александър Йосифов, Георги Костов.

Стихосбирките "Слънце, дай ръка", "Сърце като слънце", "Трицветно знаме", книгите за Владимир Димитров-Майстора "Художникът и слънцето", за Ангел Каралийчев "Имаше един вълшебник", повестите "Наско Защото" и "Хиляда и един Ивановци" - са сред най-четените творби на Георги Струмски.

Поклонението ще бъде във вторник, от 13,00 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай