Отиде си знаков журналист и писател

Той бе сред доайените в Пловдив

Отиде си знаков журналист и писател | StandartNews.com

 

Пловдив загуби един от своите летописци, който беше сред доайените на журналистическата гилдия. Здравко Гълъбов успя да изповяда най-значимите си съвременници по един неповторим и откровен начин. Поредицата му с интервюта "Лицата на Пловдив", последвана от книгите "Встрани от статива", "Мъже на делото", както и посветените на  поетите "Лични полета", запазиха за поколенията откровенията на хората, на които градът под тепетата дължи своя неподражаем дух и магия, пише "Марица". 

Въпреки здравословните проблеми напоследък Здравко остана непоправим бохем до последните си дни. Отиде си в петък, 9 февруари, въпреки усилията на лекарите. Няколко месеца не му стигнаха, за да навърши 78 на 23 юли.  Всички, които го познаваха, знаят, че никога не е живял скучно. А най-голямата му дарба беше умението да открива талантливите хора и да се радва на тяхното можене. 

В последните 20 години Здравко Гълъбов работеше в Пловдивската обществена телевизия, където водеше предаването "Клуб на филибелията". Преди това беше шеф на отдел "Култура" във в. "Пловдивски вести", работеше също във "Вести" и "Пловдивски Стандарт".

Беше приятел с повечето знаменитости, заради които Пловдив в залеза на соца и зората на демокрацията беше безспорната културна столица. Здравко Гълъбов можеше да разказва невероятни истории за колоси като Георги Божилов-Слона, Димитър Киров, Енчо Пиронков, Коста Форев, Катя Паскалева, Атанас Кръстев-Начо Културата и много, много други от техния ранг.

Споделял е с тях радост и мъка, помнеше техните най-щастливи и най-тежки мигове.

Когато излиза първата книга от поредицата "Лицата на Пловдив", един от най-големите пловдивски поети Добри Тонев, който е неин редактор и автор на предговора, отсича, че тази енциклопедия на достойните личности на Пловдив е "пловдивската Библия".

Приживе Добри Тонев посвети на своя приятел Здравко Гълъбов едно от своите най-проникновени стихотворения:

Вървя срещу смъртта, но аз не зная 

 тя има ли си дом и как изглежда. 

 И аз навярно там си имам стая, 

 която тя усърдно обзавежда. 

 Живее ми се тук, ала не мога. 

 Мъглата ми е ясна - с всички ребуси. 

 И ще поискам гражданство от Бога. 

 Или ще имигрирам в себе си.   

Екипът на "Стандарт" изказва своите най-искрени съболезнования на близките и приятелите на Здравко Гълъбов!

Поклонението ще е в неделя, 11 февруари, от 12 часа на Централните гробища в Пловдив. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи