Отхвърлиха проекторешение за бюджета на НЗОК за 2010 г.

Отхвърлиха проекторешение за бюджета на НЗОК за 2010 г. | StandartNews.com

София. Отхвърлен бе проект за решение по отчета за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г. "За" отчета гласуваха 7 депутати, 11 бяха „против".

Разногласия в комисията предизвика решението на тогавашното правителство да направи трансфер от 1.4 млрд. лв. от здравни вноски към държавния бюджет.

„Трябва да извлечем негативен опит. Няма друга страна, която в условия на криза, да запълни фискалните си нужди с пари за здравеопазването. Симеон Дянков убеди колегите от ГЕРБ да подкрепят това. Длъжни сме да извлечем негативните поуки. Тук има кражба, има одържавяване на една огромна сума от 1.4 млрд. лв. - сума събирана 10 години от българските граждани. Негативният опит, който натрупахме, трябва да бъде използван за позитивни неща в здравеопазването", каза председателят на комисията Нигяр Джафер.

Д-р Кирил Добрев от ГЕРБ заяви, че е дошъл моментът за изработване на национална здравна концепция за дълготраен период.

В края на управлението на ГЕРБ няма болница, на която да не са изплатени средства, заяви Семир Абу Мелих от ГЕРБ.

Прехвърлените през 2010 г. 1.4 млрд. лв. от НЗОК към бюджета няма как да се върнат, защото те са отишли във фискалния резерв за попълване на дефицити в бюджета. Това заяви от своя страна пред журналисти в парламента здравният министър Таня Андреева. "Никой все още не е наясно за какво са били похарчени тези пари и къде са.

Няма как да ги върнем, при положение че са похарчени. Това беше направено с промяна на закона, така че законно се взеха парите на хората за здраве", коментира Андреева. „Няма нарушение на закона и няма как да се сезира прокуратурата. Това са грешни управленски решения", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай