Отбелязваме Деня на водата

Световният ден на водата се отбелязва от 1993 година насам под егидата на ООН

Отбелязваме Деня на водата | StandartNews.com

От 1993 година насам всяка година на 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Денят се отбелязва под егидата на ООН и неговият акцент е върху важността на достъпа до питейна вода, съобщават от пресцентъра на МОСВ.

За тази година темата на Световния ден на водата през 2020 г. е „Водата и изменението на климата“ - тема, която поставя акцент върху неразривната връзка между тях. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването.

Управлението на водата може да помогне в борбата с изменението на климата, е отбелязано в наръчника, издаден за световния ден на водата през тази година на сайта на международната инициатива. Според специалистите влажните зони поглъщат въглероден диоксид от въздуха; растителността предпазва от наводнения и ерозия; дъждовната вода може да се съхранява за периоди на засушаване; отпадъчните води могат да се използват повторно; климатично адаптирано интелигентно земеделие също спомага за преодоляване на климатичните промени.

Водата е найй-ценният ресурс – трябва да се използва по-отговорно, посочват от МОСВ. Трябва да се балансират нуждите от вода в обществото, като същевременно се гарантира, че най-бедните хора не остават пренебрегнати.

Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 милиарда души, които нямат достъп до питейна вода. Поставя се фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай