От кмета до гранатомета

От кмета до гранатомета | StandartNews.com

Случайно съвпадат злокобни събития или е пуснат в ход сценарий за дестабилизация

Предизвестените общински избори щяха да бъдат ръкотворен паметник на скуката, ако не бяха съпътствани с редица необясними събития, вдигнали по тревога обществото. На 25 октомври мощен хакерски удар свали сайтовете на ЦИК, МВР и ГРАО - институциите, ангажирани с организацията на гласоподаването. На практика бе проведена т.нар. DDOS-атака - от множество несъществуващи IP адреси едновременно са пуснати заявки към страницата на ЦИК. Генерираните заявки от чужбина са били половин милиард в рамките на 10 часа и са съборили сайта на избирателната комисия. Остава загадка кой е поръчал и осъществил подобна скъпа и почти безсмислена операция. Свалянето на интернет-портала няма как да навреди на системите за обработка на данни, но е добър повод за внушения, че софтуерът за пресмятане на резултатите

е "бил пипнат" отвън

Съвпадението с референдума за електронното гласуване може да се тълкува и като предупреждение в тази посока. Ако бъде въведен вотът по интернет, то хората ще гласуват на сайта на ЦИК, който беше сринат. В случай че подобна хакерска атака се проведе в реална изборна обстановка, то феновете на дистанционното гласуване ще бъдат попарени, а вотът - жестоко опорочен.

Втората особеност бяха среднощните избухвания на Волен Сидеров край НАТФИЗ, които се повтаряха с плавно увеличение на агресията на белоглавия водач на "Атака" вечер след вечер. Накрая полицаите, насърчени от присъствието на вицепремиера Румяна Бъчварова, се престрашиха да закопчаят Сидеров. Мнозина се питат дали с пиянските си изцепки той не търсеше именно зрелищен арест с цел личната му героизация и придобиване на мъченически статут. Вече седмица дори и селските кучета се занимават само с имунитета и психическата /не/устойчивост на лидера на "Атака".

Междувременно страната преживя и "заложническа криза", след като членовете на секционни избирателни комисии два дни бяха блокирани в зала "Арена Армеец", докато предадат протоколите от вота. През годините е имало немарливости, грешки и забавяния, но

сега всички печални рекорди бяха надминати

Известно оправдание за туткането може да се намери в несравнимата сложност на тези избори - три бюлетини барабар с преференцията плюс участие в допитване до народа. Масово сгрешените протоколи ще дадат "опорна точка" на опозицията, най-вече на недоволните от своите постижения, да поискат касиране на изборите, както вече стори провалилият се кандидат-кмет на БСП за столицата проф. Михаил Мирчев.

Още незаглъхналите дандании се смесиха с грохота на стрелбата с РПГ-7 по бронирания автомобил на Алексей Петров. За щастие бившата барета остана невредима, но почеркът на килърите е с рядък за нашите ширини размах и напомня руските и украински разборки между мафията или дори на военните действия в Близкия изток. Покушението, извършено между двата тура, също прилича на активно мероприятие, предназначено да дестабилизира политическата обстановка. Основната опозиционна сила - БСП, вече мрачно констатира, че в страната вече напомня на мутренските времена от 90-те. Наистина през последните пет-шест години у нас почти нe са ставали кой знае какви гръмки убийства и сегашните взривове в елитни софийски квартали неминуемо ще стреснат населението.

За капак на мистериозната поредица вчера отново под прожекторите изплува и фамозният Христо Бисеров. Повод за влизането името му в оборот беше започващото съдебно дело срещу него. Бившият зам.-шеф на парламента обаче влезна във болница и съдебният процес бе отложен. Интересното е, че темата "Бисеров" като по конец периодично се спуска в определени моменти в публичното пространство, след което се изпарява. Неговите изяви се посрещат със силно раздразнение от публиката и не е изключено

размахването му като плашило

да е координирано на високо равнище. Странните произшествия около изборите най-вероятно не са свързани помежду си и става дума за случайно съвпадение във времето, или хаотични действия на противостоящи си играчи. Мнозина любители на конспирологични теории обаче проявиха завидни логика и въображение и ги навързаха в разнообразни и един от друг по-стряскащи сценарии. Версиите се люшкаха от режисирано от Русия /или Америка/ сваляне на правителството до заговор на тъмни нашенски сили. Ако някои от събитията са продуцирани от външни или вътрешни центрове, целящи да повлияят на вота, то с отминаването на балотажа страстите следва да утихнат. В случай, че се изпълнява дългосрочен план по разклащане на властта, то следващата седмица може да стане още по-горещо. "Това че съм параноик не значи, че някой не дебне зад вратата", гласи една модерна сентенция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай