От форума на Стандарт: Американският университет помогна за бг еднорога

Виктор Серафимов разказа за иновациите в учебното заведение

От форума на Стандарт:  Американският университет помогна за бг еднорога | StandartNews.com

Какви са иновациите в Американски университет? Това коментира Виктор Серафимов, преподавател по право в Американския университет, пред националния форум "Нов Стандарт за младите -  Образование. Иновации. Предприемачество", организиран от медия "Стандарт". 

"Темата за иновациите би трябвало да бъде разглеждана през най-малко две призми. Едната е свързана с цялото образователно преживяване. Системата Либерал артс, при която всеки студент сам моделира своята програма,  позволява на всеки един човек да изучава това, което харесва", каза Серафимов. 

По думите му, така могат да бъдат избегнати предмети, които не са интересни за даден студент. 

"От една страна се изгражда и насърчава система за критично и аналитично мислене. От друга страна се насърчават качества, които дават възможност  да се решават проблеми. Този семестър аз преподавах бизнес право като сред студентите имаше хора, които учат компютърни научки. Това са хора, които бяха решили съвсем целенасочено,  че дисциплината право ще им бъде полезна", каза Серафимов.

Той коментира, че пандемията е принудила студентите да напуснат залите и да се пренесат във виртуалната реалност. Американският университет е успял успешно да направи тази трансформация.  Но какво се случва днес,  когато ограниченията са вече част от близкото минало?

Университетът е взел решение изградената инфраструктура да бъде използвана и към днешна дата. "И това съвсем не означва това, дали студентите могат да решат да дойдат в залата или не. Решхме да предлагаме възможност всеки студент да реши дали да учства в курсове, които наши партньорски организации и партньорски университети по света предлагат. Това на практика означава и дава възможност на всеки студент да учства в курсове, които се предлагат от практици и преподаватели навсякъде по света - в САЩ, Англия, Германия, Израел, Франция. Преподаватели от тези страни водят курсове в които имат много сериозно участие студентите от АУ в България. Това е изключителна възможност, която трябва да бъде оценена", каза Серафимов.

Той коментира и извънкласните дейсности на университета. "Има система от клубове, които по същество позволяват да се организират всякакви събития  с конкретни направления. Студентите на практика имат възможност да формират отбори, които да решават реални казуси на реални компании. По време на практиките идват реални правителствени организации или реални бизнеси и хората от практиката работят със студентите по конкретните казуси. Това дава на студентите възможност да видят как теорията става практика. Теоритичните програми са важни, но трябва да имат някаква практика. И тези събития осъществяват именно тази връзка. От друга страна студентите могат да осъществят контакти в конкретният бинзес, фирми и неправителствено организации. И с излизането от униврситета могат веднага да започнат работа в компании, с които вече са работили. Дали университетът е успешен или не -  най-обективният критерий  е какво се случва със студентите, които вече са завършили. Първият български еднорог се съдаде точно със съдействието на Американския университет. Дали това е случайно или не - оставям преценката на вас", заключи Серафимов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай