Осветиха 15-метров православен кръст край Калипетрово

Той ще ни пази от всяко зло, ще ни вразумява и ще ни наставлява", каза Доростолският митрополит Яков

Осветиха 15-метров православен кръст край Калипетрово | StandartNews.com

Днес бе осветен въздигнатият край силистренското село Калипетрово 15-метров православен кръст, изработен по каноните на източното православие. Той е дарение от румънски духовници на протопрезвитера на Доростолска митрополия отец Добри Чаков. През нощта кръстът ще има осветление, за да се вижда от миряните.

Кръстът е монтиран на "Липков баир" - най-високото място в селото. "Той ще ни пази от всяко зло, ще ни вразумява и ще ни наставлява", каза Доростолският митрополит Яков: "Това е и първият кръст, висок, който се издига над богодаруваната ни епархия, над град Силистра, който да осенява целия район".

Нека се радваме на кръста и нека Бог да помогне още два да сложим, каза протосингелът на Доростолската епархия отец Добри Чаков: "Всичко, което ние правим, го правим за Слава Божия, не за човешка слава". Те ще бъдат поставени също на високо в съседни махали, там където е било създадено селото след преселение на българи от Провадийско по време на Османската империя.

Това е една добра инициатива, каза Маргарита Касабова, жител на селото и бивш негов кмет: "Може би ни връща към корените ни е към вярата, която винаги е поддържала човека в най-тежките му и трудни моменти". Стотици вярващи бяха дошли, за да видят от близо въздигащия се в небето животворящ кръст. Връчени бяха и свидетелства за дарение на помогналите в начинанието.

 Източник: БНР

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай