Освещават златния купол на църквата ни в Одрин

Десетки българи пътуват към Турция за събитието

Освещават златния купол на църквата ни в Одрин | StandartNews.com

Десетки българи от цялата страна ще присъстват на освещаването на новия златен купол на църквата ни в Одрин, съобщи Нова тв. Храмът "Свети Георги" бе обновен  през последните два месеца. „До тази идея се стигна с помощта генералното консулство, което се намира в Одрин. Средствата дойдоха от Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет. Това се случи с разрешението и съгласуването на валийството, областната управа, кметството на град Одрин, които ни съдействат за всички инициативи, които се провеждат тук”, каза съпругата на отец Александър Чакърък, която е и основател на българското читалище в Одрин.

„За българите в Турция и за българите, които идват от България, това е от голямо значение. Те идват като богомолци и като туристи, които посещават града”, посочи още тя.

През 2008 година към църквата „Св. Георги” започна да действа и читалище „Просвета”, което е клон на свиленградското читалище „Просвета”. „Ние имаме различни дейности. От 3 години имаме танцов клуб, с който се представяме на фестивали в България. Представяме български и турски народни танци. Правим и рисунки по техниката „ебру”, посочи още съпругата на отец Чакърък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай