Понеделник,

Оспорват в съда избора на председател на СГС

От: Редактори, на сн. Алексей Трифонов (вляво) и Евгени Георгиев, БГНЕС -
Оспорват в съда избора на председател на СГС
A
A
A

Изборът за председател на Софийския градски съд ще бъде решаван в съда. Неуспелият кандидат Евгени Георгиев ще поиска в понеделник от Върховния административен съд да отмени решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, с което за ръководител на съда беше избран Алексей Трифонов.

Според Георгиев двама от съдебните кадровици са били предубедени при гласуването - единият е изнесъл невярна информация за негови акции във фалиралата КТБ, а вторият е убеждавал конкурента му да участва в конкурса.

В интервю за БНР Георгиев коментира, че при гласуването във вторник Съдийската колегия не е отчела волята на мнозинството съдии в Софийския градски съд, които дадоха подкрепата си именно за него:

"Много от членовете на ВСС - всички, които гласуваха за мен и една част, които гласуваха за другия кандидат, неколкократно са заявявали, че принципът на съдийското самоуправление е особено важен. При равни кандидатури трябва да се предпочете тази, която е съобразена с принципа на съдийското самоуправление. Аз мисля, че в случая кандидатурите най-малко бяха равни - и като компетентност, и като познаване на работата на съда, и като професионален опит. Няма основание те да отидат в изключението и да не се съобразят с принципа за съдийско самоуправление."


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички