Още три месеца евтини кредити

Финансисти прогнозират увеличаване на заетостта в страната

Още три месеца евтини кредити | StandartNews.com

Лихвите по кредитите и депозитите у нас може да отбележат лек спад в следващото тримесечие, сочат данни на доклада „Финансов сектор: Оценки и очаквания“, изготвен от Министерството на финансите, пише "Монитор". 

Кредитните посредници прогнозират намаление в лихвените проценти в депозитите и в трите валути - лева, евро и щатски долара. Очакванията им са в синхрон с последните сигнали, свързани с паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и решението за понижение на лихвата на Федералния резерв (ФЕД) на САЩ. Прогнозите за запазването на лихвите по депозитите в лева и евро обаче до голяма степен не се реализираха, докато тези в долари предвиждаха леко повишаване. Лихвите по кредитите в трите валути също ще спаднат и ще се запази тенденцията на понижение от второто тримесечие на годината.

Основният лихвен процент ще остане без промяна, прогнозират още експертите. „С оглед на последните решения на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Федералният резерв (ФЕД), както и запазващата се висока ликвидност на банковата система, няма предпоставки за рязко покачване на основния лихвен процент“, пише още в доклада на българското финансово министерство. Инфлацията в страната пък може леко да се повиши. Причина за това са някои шокове в предлагането в световен мащаб като например на свинско месо, както и по-високите цени електроенергията и топлоенергията в страната.

Ускорен ръст на заетостта в следващите 3 месеца прогнозират експертите. „Повишените очаквания на финансовите посредници кореспондират с оценките за движението на наетите през следващите 3 месеца в бизнес анкетите към юни“, се подчертава в доклада. Темпът на икономически растеж ще се запази като анкетираните предприемачи остават позитивни за текущата икономическа ситуация в България. В сравнение с прогнозите за същия период миналата година, позитивните оценки отбелязват ръст.

В доклада се обръща внимание и на общата пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ), която в края на юни 2019 г. възлиза на 27.6 млрд. лв. или с 1.4% нагоре. Според експертите обаче в следващото тримесечие може да има минимален спад като една от причините за песимизма им са обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай