Още малко тънки цени по морето

Министерството на туризма актуализира карта на официалния си сайт, където курортистите могат предварително да се информират за цените на сянката

Още малко тънки цени по морето | StandartNews.com

Текат последни дни на тънки цени по Черноморието. Най-късно до края на месец юни може да се вземе почивка с отстъпка на нашето море.

Офертите last minute свалят между 20 и 30% от редовната цена на рецепция, но е факт, че в момента са кът. Основен принцип в туризма е, че „най-скъпо е празното легло“, ето защо last minute предложения хотелиерите пускат наистина в последната минута, за да направят икономия от мащаба, пише Флагман.

От 1 юли цените скачат с поне 30 лева, а от средата на юли вече са с 60 лева отгоре за една и съща стая, в един и същи хотел в сравнение с юни.

Например 4-звезден хотел в Слънчев бряг продава двойната стая на база олинклузив за 194 лева. Цената е валидна само до 30 юни. После става 222 лева, но за съвсем кратко - само за първата седмица на юли. Оттам нататък, за времето на активния сезон, помещението с две легла струва 283 лева.  По-икономична оферта - двойна стая с включена закуска в неголям хотел в Приморско, в момента е 54 лева, до средата на юли може да се вземе за 79 лева, но в пик сезона вече струва 104 лева.

Подобна ценова политика по морските хотели не е нова, но тази година може да е още по-особена. Както и миналото лято, белязано от ковид пандемията, и сега заради геополитически причини, свързани с войната в Украйна, най-големите курорти са най-пострадали. Те разчитат главно на организирани туристи от чужбина. Разликата е огромна: според статистиката немските туристи например прекарват средно по 11 дни на море, а българите - едва по пет.

Ето защо липсата на руски и украински туристи ще се усети силно.

От друга страна, много българи от години пренебрегват родното море и прекарват летните си отпуски в Гърция или Турция. В последно време изгря звездата и на Албания, където цените са доста ниски. И ако лани трябваше да се съобразяваме със здравните изисквания за вход в различни държави, то сега противоепидемични мерки никъде няма.

Най на сметка, както винаги, са хората, които са резервирали и предплатили лятната си почивка още през зимата. Те наистина ще почиват най-евтино. Хотелиерите имат да избиват много такива разходи за сключени сделки преди месеци, когато въобще не се знаеше докъде ще стигне инфлацията. А неизвестностите продължават .

“Дори и в момента е много трудно да конкретизираме цена. Много е трудно за всички. Предизвикателство е да гарантираш качество на храната, защото търговците по веригата масово предлагат имитиращи продукти. И ги продават на цена, на която вървят качествените продукти. А в една такава ситуация винаги виновни сме ние - в хотелите, защото ние оформяме крайния продукт. В момент на криза всички сме объркани“, обобщава Веселин Налбантов, зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Официално, но не помпозно, летният сезон бе открит на 11 юни от министъра на туризма Христо Проданов в Златни пясъци. Навалица от чуждестранни групи нямаше, а българите по това време отскачаха до Бяло море.

Морската почивка тази година ще се оскъпи и заради плажните принадлежности. Две поредни години Министерството на туризма се договаряше с концесионерите да намалят цените на чадъри и шезлонги, а срещу това получаваха реципрочно намаление на концесионната такса. Тази година обаче подобни договорки няма и „сянката“ ще е на редовни цени.

На Слънчака например комплект от два шезлонга и чадър ще струва 30 лева, докато лани беше двойно по-евтин.

В курортен комплекс „Албена“ комплектът е 21 лева, докато в лято 2021 беше едва 3 лева. Във Варна чадър плюс два шезлонга ще струва 15 лева, а на плажовете „Смокиня“ и „Каваци“ туристите ще заплащат 6 лв. за чадър и 7 лв. за наем на шезлонг. В Крайморие чадърите тази година са на цени 8 лв., а шезлонгите по 6 лв.

В момента Министерството на туризма актуализира карта на официалния си сайт, където курортистите могат предварително да се информират за цените на сянката на всеки плаж.

Скромна вечеря за двама в Несебър гълта една надница

Кръчмите по морето са наточили бръснача. Цените са доста по-различни от лани и има икономическа обосновка за това - инфлацията. В момента двама души могат да вечерят скромно в Несебър за 60 лева, почти колкото една средна надница. За парите си ще получат две пици пипероне, една салата с козе сирене и две кока-коли /бутилки от 330 мл/. Хапването струва по 17.20 лева всяко, а напитките излизат 7 лева, разказаха за „Марица“ туристи, които вече събират тен на плажа.  

За хората с голям бюджет има калмари по гръцки за 19 лева, миди с черупки за 18 и сиропиран октопод със специален сос за 37 лева. Ако клиентът не може да вземе бързо решение какви морски дарове да си поръча, изходът е един - плато. То струва 86 лева и е 800 грама, но пък е много разнообразно.

Ако пък се спрете на някой от островите в Гърция, имайте предвид, че фериботните служители отново са в стачна готовност заради липсата на адекватни, по думите им, компенсации за скъпите горива. От завчера лек автомобил се таксува с 19 евро, вместо с 16 евро. Децата между 5 и 10 години плащат билет от 3 евро, а възрастните - 5 евро. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай