Още една жертва на грипа в Пазарджик

Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване...

Още една жертва на грипа в Пазарджик | StandartNews.com

Мъж на 62 години е починал в Пазарджишката многопрофилна болница след белодробно усложнение от остро респираторно заболяване. Той е шестият смъртен случай от началото на епидемията. Вчера вследствие на грипа почина и 43-годишен мъж. Има и двама души в критично състояние. Лекарите са успели да спасят живота на 27-годишен мъж, който е бил с двустранна бронхопневмония.

Междувременно от здравното министерство съобщиха, че от утре, 24 януари, и Кърджали обявява грипна епидемия на територията на област Кърджали. Учебните занятия в училищата на територията на областта се преустановяват за периода от 24.01.2019 г. до 30.01.2019 г. включително.

В повече от половината области на страната е обявена грипна епидемия.

В 901 училища днес няма да се учи, съобщиха от просветното министерство. Най-много са затворените учебни заведения в Пловдивско – близо 200.

От днес в грипна ваканция са учениците от 71 училища в област Сливен и от 80 училища в област Хасково. 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна, 122 училища в област Пазарджик и 69 училища в област Добрич продължават да не провеждат учебен процес. По предписание на РЗИ няма занятия и в 97 училища в София-област. В 60 училища в област Смолян и в 43 училища в област Ямбол учениците не учат, а в област Перник за 40 училища грипната ваканция е удължена до утре. Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. В пазарджишка област грипната ваканция се удължава с още два дни.

Във Велико Търново се увеличават болните с усложнения след грип. От инфекциозното отделение в областната болница настояват Регионалната здравна инспекция да обяви грипна епидемия за областта.

Бременна жена и 6-годишно дете са с вирусен енцефалит след усложнение на грип и са настанени в реанимацията на великотърновската болница. В отделението е и друга пациентка с двустранна пневмония, развита също след грип. Състоянието на тримата пациенти е тежко, съобщиха от отделението. Пълни са детското и инфекциозното отделение в областната болница.

„Ще изпратим официално писмо до РЗИ – Велико Търново за обявяване на грипна епидемия, тъй като случаите се увеличават, както и болните с тежки усложнения“, съобщи началникът на инфекциозното отделение д-р Константин Рашков. Медиците призовават пациентите да не предприемат самолечение и да потърсят лекарска помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай