Организират изложба на наши икони в Украйна

Организират изложба на наши икони в Украйна | StandartNews.com

Киев. Министърът на културата д-р Петър Стоянович посети Национален Киево-Печерски Комплекс (Лавра). По време на разговорите с директора на Киево-Печерската Лавра г-н Любомир Павлович Михайлинà бяха набелязани конкретни стъпки за по-широко сътрудничество между България и Украйна в областта на опазването на културното наследство.

Украинската страна е проявила подчертан интерес към възможностите за експертна помощ от българското Министерство на културата. На срещата е договорена размяна на експерти в тази област, както и изучаване на дейността на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

С помощта на посолството на България в Киев, двете страни ще положат максимални усилия за организирането на изложба на български икони от криптата на храм-паметника „Св. Александър Невски", които ще бъдат изложени в прочутата православна Киево-Печерска Лавра. Изложбата ще бъде организирана в навечерието и по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Очаква се изложбата с наши икони в Киево-Печерската Лавра да бъде официално открита от вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай