Опасно време в неделя! Предупреждението на синоптиците

Жълт или оранжев код за опасно време е обявен в почти цялата страна

Опасно време в неделя! Предупреждението на синоптиците | StandartNews.com

Жълт или оранжев код за опасно време е обявен в почти цялата страна за неделя. Информацията е на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Оранжев код за обилни количества валежи е обявен за областите Благоевград, Смолян и Кърджали. В Смолян и Кърджали, освен за дъжд, синоптиците предупреждават и за силен вятър.

Жълт код за валежи е обявен и в още седем области на страната: Видин, Монтана, Враца, София област, Пазарджик и Перник.

В други 13 области е обявен жълт код за силен вятър. Това са областите Пловдив, Ловеч, Стара Загора, Велико Търново, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен, Разград, Силистра и Добрич. В област Хасково, освен жълт код за обилни валежи, е обявен и за силен вятър.

НИМХ съобщава, че през следващото денонощие ще остане предимно облачно. Валежите ще продължат и на места ще са временно интензивни и значителни по количество, а по-слаби ще са в по-голямата част на Горнотракийската низина. Вятърът ще остане югозападен, в Източна България и районите, северно от планините ще е силен и бурен. Ще е все още сравнително топло, сутрешните температури ще са около и над 10°, в София - около 9°, а максималните ще са от 9°-10° градуса в северозападните райони до 18°-19° в местата, чувствителни на южен вятър, в София - около 15°. След обяд вятърът ще започне да се ориентира от северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. По преминаването на студения фронт ще има гръмотевици.

През нощта срещу понеделник и в понеделник от северозапад ще продължи да нахлува студен въздух; температурите бързо и значително ще се понижат. Ще се задържи със значителна облачност, но валежите ще отслабнат, временно и ще спират. Със застудяването на места в Северна България и високите полета в Западна в следобедните часове дъждът ще премине в сняг, ще се образува и тънка снежна покривка. В южните и източните райони ще продължи да превалява дъжд. Ще бъде ветровито, с умерен, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина силен северозападен вятър. Във вторник ще има променлива, често значителна облачност, почти без валежи. Вятърът ще отслабне. В сряда сутринта ще е студено, с минимални температури до минус 7°, минус 8°. По-късно през деня, с ориентиране на вятъра от юг, ще започне затопляне, което ще продължи и през следващите дни, тогава ще бъде и по-чувствително. След временно намаление, от запад облачността отново ще се увеличи, към вечерта и ще завали. През нощта срещу четвъртък и в четвъртък валежите ще продължат на изток, ще са предимно от дъжд. В Северозападна България и на отделни места в западната половина от страната ще има и условия за поледици. Вятърът временно ще е от западната четвърт и ще е предимно умерен. В петък и събота ще бъде още по-топло и минималните температури ще са над нулата. Ще бъде и ветровито, а вятърът ще стане отново югозападен. В петък вероятността за валежи от дъжд остава повишена. В събота ще е без валежи, ще има и временни разкъсвания на облачността, но по-късно след обяд вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от северозапад, а от крайните северозападни райони ще започнат нови валежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай