Опасни ли са сградите у нас? Говори министър

Иван Шишков успокои българите

Опасни ли са сградите у нас? Говори министър | StandartNews.com

В седмицата на опустошителното земетресение в Турция, което взе над 33 000 жертви и остави стотици хиляди семейства без дом, най-големите страхове у нас са свързани с въпроса качествено ли са строени сградите у нас.

"Ще се направи анализ защо се стигна до бедствието в Турция. Сградите в България от 1987 година насам, особено с правилниците, които се въвеждат през годините, се изчисляват за сеизмичните региони - какъвто е София, по девета степен. Не би трябвало да се притесняваме дори при подобно силно земетресение”, коментира строителният министър Иван Шишков в интервю за бТВ. Винаги качеството на строителството е сериозна тема, каза той.

Нормата в България е независимият строителен надзор да следи целия процес на самото строителство, да създава документи и актове за строителните дейности, които се извършват, посочи още министър Шишков.

"От строителството в София, върху което наистина имам наблюдение, се спазват правилата. Предполагам, че така е в цялата страна. Дори да има някакви частични отклонения, то няма да са в такива мащаби. Надзорите проверяват строежите", категоричен бе Шишков.

"Всяка сграда има специфична конструкция. Когато някой започне да прави ремонт, съседите реагират. Етажната собственост е тази, която трябва да контролира преустройствата на жилищата", отбеляза служебният министър

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай