Онкоболните няма да тичат за лек в Турция

Пресконференцията бе водена от Ваньо Шарков, тъй като министър Москов е тръгнал по спешност за София

Онкоболните няма да тичат за лек в Турция  | StandartNews.com

Вече не е необходимо онкоболните да търсят спасение при специалисти в Турция, тъй като страната ни разполага с достатъчно модерна апаратура за това. Това заяви пред журналисти зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков във Враца.

„На някои места техниката дори е по-добра от тази на съседката ни", каза той.

Шарков бе категоричен, че не отговарят на истината твърденията, че ще се затварят общинските болници, както и че няма да бъдат финансирани от НЗОК. По-високи ще са заплатите в спешната помощ. За заплати в спешните отделения на болниците са предвидени допълнително 8 млн. лв. Лекари в тези отделения няма да работят за по-малко от 1500 лв., а медицинските сестри ще вземат по над 900 лв.

Дупките по пътищата няма да бавят линейките

Един от основните проблеми във Врачанско е лошата инфраструктура. Често това е и причина да се забавят екипите на спешна помощ, когато са изпратени на сигнал в отдалечени села. С новата здравна карта проблемът ще бъде разрешен и екипите ще пристигат по-бързо до пациентите.

„Спираме с районизирането. Ще се отзовава екипът, който е най-близо до пациента, независимо от това от коя област е сигналът", каза Ваньо Шарков.

В област Враца ще бъде открит и изнесен спешен екип в Хайредин. До момента общината се обслужваше от Козлодуй.

Без тежки гинекологични операции в Берковица

Болницата в Берковица продължава да работи на същия принцип, както до сега. Това увери зам.-министърът на здравеопазването. Единствената промяна, която ще има в здравното заведение засяга тежките гинекологични операции. Такива вече няма да бъдат правени в нея, а ще се поемат от специалисти в по-големи болници. През последните дни жителите на града излязоха на протест, притеснени от съдбата на лечебницата. Повод за тревога обаче няма.

„За лечебните заведения, които отговарят на стандартите няма да има проблем да извършват дейност от 2-ро ниво, въпреки, че те самите са от 1-во", категоричен бе Шарков.

Постове за хемодиализа в Монтанско няма да бъдат закривани. Те остават 27, колкото са били и до момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай