Октомври носи нови невиждани жеги, какво очакват синоптиците

Ще е топло с максимални температури между 25° и 30°, в София ще е около 26°

Октомври носи нови невиждани жеги, какво очакват синоптиците | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Поредна порция небивала жега се задава на 25 октомври, сряда. Фьонът се завръща в утрешния ден и температурите отново скачат, достигайки юнски върхове, съобщиха от Meteo Bulgaria.

В Монтана и Враца НИМХ обявява жълт код. Северно от планините ще духа силен и поривист южен вятър - фьон с пулсации до 20-24 метра в секунда.

През нощта ще преобладава ясно време. Ще духа слаб, в източните райони до умерен южен вятър. Минималните температури ще са между 10° и 15°, в София - около 12°. Атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за месеца, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

Утре ще преобладава слънчево време. След обяд от запад облачността ще се увеличи и привечер в югозападните райони ще завали дъжд. През нощта срещу четвъртък валежите ще обхванат и централната част на Дунавската равнина и Лудогорието. Ще духа умерен югозападен вятър, по северните склонове на Западна Стара планина ще е временно силен и на места там ще се прояви като фьон. Ще е топло с максимални температури между 25° и 30°, в София ще е около 26°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време, но по-късно след обяд от запад облачността ще се увеличава и вплътнява. Ще духа до умерен южен вятър, който след обяд ще се ориентира от югозапад. Максимални температури: 25°-29°. Температурата на морската вода е 18°-21°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще се увеличава и след обяд в масивите от Западна България ще завали дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 16°, на 2000 метра - около 10°.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай