Огромна промяна за адвокати, лекари и артисти

Нов закон за първи път ще им разреши фалит

Огромна промяна за адвокати, лекари и артисти | StandartNews.com

Предприемачите у нас ще могат да обявяват фалит.

Кабинетът предлага промени в Търговския закон, с които за първи път ще се урежда този въпрос. Не са разписани обаче правила за фалит на хората, които работят на заплата, пише Марица..

В момента хората със свободни професии не могат да обявят фалит. Готвените промените в Търговския закон касаят всички, които работят за себе си, но не са регистрирани като едноличен търговец и нямат фирма.

„Тези лица също трябва да разполагат със способи –  за стабилизация на своята икономическа дейност, тогава когато възникнат проблеми“, заяви правосъдният министър Надежда Йорданова.

Това са, например, адвокати, лекари и артисти на свободна практика, занаятчии.

Ако законът бъде приет, част от дълговете ще могат да бъдат опрощавани, но при условия, че предприемачът няма повече активи, ако е изплатил поне една трета от задълженията си и разходите по съдебните дела. След това три години няма да има право да упражнява занаята или професията си.

„Целим да направим производството по несъстоятелност в България по-бързо и по-ефективно. Събират се 35% от вземанията при 65% средно за ЕС“, каза още правосъдният министър.

Проектът предвижда новите правила за фалит да влизат в сила от следващата година.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай