Огнище на птичи грип у нас! Къде пламна

Кокошките са унищожени и загробени

Огнище на птичи грип у нас! Къде пламна | StandartNews.com

Ново огнище на птичи грип пламна у нас - в лично стопанство. Това установи Областната служба по безопасност на храните във великотърновското Ново село. Кокошките са унищожени и загробени. Вземат се проби от всички стопанства с птици в населените места в трикилометровата предпазна зона.

Всички стопани в Ново село са получили уведомления за наложените от властите предписания по мерките за биосигурност. Все още няма доказани други случаи на птичи грип в останалите лични стопанства в селото и в околните населени места, съобщи д-р Станимир Спасов, който е директор на Областната дирекция по безопасност на храните.

С негова заповед е забранено отглеждането на кокошки на открито в 10-километровата зона. Д-р Спасов разпореди и налагане на забрана за провеждане на изложби, пазари и панаири за птици в цялата Великотърновска област. Започват проверки за спазване на мерките за биосигурност във всички ферми за птици в региона, предаде БНР.

Няма драстични нарушения и наложени запори върху партиди с яйца и агнешко месо при направените до сега проверки в региона в дните около Великден, заяви още д-р Спасов. Проверките продължават. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай