Петък,

Очаква ни масово увеличение на заплатите

От: Мартина Суботинова -
Очаква ни масово увеличение на заплатите
A
A
A

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината, сочи проучване на световна консултантска компания с представителство й в България.

Според анализа тенденцията ще засегне всички сектори на икономиката и всички региони на страната, пише БНР.

Половината от анкетираните работодатели твърдят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2% прогнозират още по-висок ръст. В повечето компании увеличението ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

Мария Стоева, мениджър в компанията автор на проучването, обясни причините:

"От една страна е сериозното раздвижване на бизнеса след Covid пандемията. От друга страна е сериозният недостиг на достатъчно квалифицирани, пък и неквалифицирани кадри".

Анализът показва и още една тенденция - постепенното изравняване в нивата на заплатите в София и в по-големите градове на страната:

"Тук много голямо значение има и възможността за работа от разстояние, тоест, вече има много хора, които живеят в други региони на страната, но пък работодателите им са например в София или дори чуждестранни фирми без сериозно представителство в България. На практика тези хора получават доходите си в други региони на страната".

Близо една четвърт от компаниите планират да добавят нови придобивки към месечните социални пакети за служителите.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички