Обучават млади лекари безплатно

Обучават млади лекари безплатно | StandartNews.com

Държавата поема таксата от 180 лв. в дефицитните специалности


Младите лекари ще получат възможност да работят със здравната каса и да получават пари за труда си от нея. Това стана ясно на първата дискусия от кампанията на в. "Стандарт" и "Дарик радио" "Млад медик". Стартът й беше даден от главния редактор на вестника г-жа Славка Бозукова вчера в хотел "Даун таун" в София. Партньори на кампанията са Българският лекарски съюз (БЛС) и Министерство на здравеопазването (МЗ). На дискусията присъстваха както ключовите политици в сектора - здравният министър д-р Петър Москов, директорът на здравната каса д-р Глинка Комитов, депутати, така и представителите на съсловието - председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, председателят на асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева, млади медици и директори на болници.

Липсата на възможност лекарите без специалност да получават пари от НЗОК за труда си е основната пречка в наемането им на работа от болниците. Причината е, че от тази година те са длъжни да плащат пари на медиците. Когато ги вземат на щат обаче, лечебните заведения генерират само разход, а не и приход. Затова водещите болници в страната обявиха по-малко места за прием на млади медици. Заради това специализантите лекари поставиха на първо място този проблем. "Имаме нужда от подкрепа от НЗОК, защото трудът на младия лекар не беше регламентиран", заяви д-р Радослав Наков, един от представителите им, обединени в Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване". "Недопустимо е държавата да признава дипломата за медицинско образование, а подписът на специализанта да не се признава от НЗОК", подкрепи го и новият председател на БЛС д-р Венцислав Грозев. Здравният министър обаче веднага даде решение на проблема.

"Подготвихме промени в закона за лечебните заведения, в чл. 80 се регламентира статута на лекарите-специалзианти, така че да работят с НЗОК", обясни д-р Петър Москов. На практика, ако промените се приемат тази година, от следващата болниците биха могли да получават пари за труда на специализантите от касата и да им дават нормални заплати. Властта обаче предвижда да се направят и правила за разпределение на парите от НЗОК за трудови възнаграждения. Така може да се намали ножицата, която се е отворила между различните медицински специалности. "Диспропорцията в заплащането е огромно, движи се от 800 лв. до 6 000 лв., което кара всички да искат а стават кардиохирурзи", каза д-р Емануил Найденов, друг от представителите на "Млади лекари за ново здравеопазване". "Предвиждаме 40% от парите на болниците по здравна каса да отиват за заплати на лекарите, а част от тях да са целенасочено за специализантите", каза в отговор д-р Глинка Комитов, директор на НЗОК. Освен това властта се съгласи младите медици да получат шанс да преговарят лично Касата при сключване на Националния рамков договор.

Таксата за обучение от 180 лева, която болниците трябва да плащат на медиците всеки месец за обучението им, е друг от проблемите на лекарите. Заради това и заплатите, които трябва да осигуряват, водещите лечебни заведения в страната отпуснаха по-малко бройки за специалзианти тази година. "Държавата ще плаща таксата за обучението на младите лекари по дефицитните специалности от следващия месец", заяви обаче министър Москов. Друг от проблемите, който кара болниците да отпускат по-малко бройки места за обучение, е задължението им да вземат на трудов договор заварените специалзианти. Към момента те са 3200, но в следващите 2 г. този проблем ще се изчисти, допълни министърът. За решаването на проблема с финансирането на труда на специализантите ще помогнат и европейските фондове. "Планираме в следващите 6-7 г. да осигурим по 1-2 минимални заплати по европрограмата "Нови възможности за младите лекари" на 1000 специализанта", съобщи д-р Москов. Зам.-образователният министър проф. Николай Денков пък обеща още 100 млн. лв. за реновиране на медицинските университети и развитие на кадрите. Тези пари ще се осигурят по ОП "Наука и образование за интелектуален растеж", средствата ще се дават на висшите училища и партньорите им в медицината, за да се оборудват лаборатории, да се развиват парамедици и лекари, обяви той.

Въпреки решението на някои от проблемите на младите медици, много остават на дневен ред. Качеството на обучение, стимулирането на преподавателите и отговорността им при работа с младите лекари, кариерното израстване в медицината, мястото на медицинските сестри и акушерките в системата са сред темите, на които ще търсим отговор в следващите дискусии в кампанията "Млад медик".

ПОЗИЦИЯ

Да спрем изтичането на специализантите

Славка Бозукова, главен редактор на
в. "Стандарт"

Всяка година между 400 и 600 лекари напускат страната ни, половината са на възраст между 31 и 45 г. Два пъти повече са медицинските сестри, които избират работа в чужбина вместо у нас. България е изправена пред риска да остане без специалисти, които да лекуват населението й. В същото време тревожната тенденция за застаряване на нацията и повишаване на заболеваемостта се задълбочава. Първи сме по сърдечно-съдови заболявания и по смъртност от рак и т. н. Защо "Стандарт" инициира кампанията "Млад медик"? Повече от 10 години "Стандарт" провежда успешни национални кампании, които променят закони в полза на хората. С мисиите си "Милост за децата" и "Възкреси доброто" помогнахме, включително и с лечение на много деца. Заедно с Дарик радио направихме най-мащабната кампания "Не сте сами" и върнахме осъдените на смърт в Либия български медици. През 2015 г. всички наши кампании са посветени на младите - на талантите в спорта, науката, медицината. Затова благодаря на Министерство на здравеопазването и на министър Москов, че прегърнаха последната ни инициатива. Основните ни цели на кампанията "Млад медик" са три: издигане на престижа на младите и обещаващи български лекари и медицински сестри, утвърждаване на специализантите и популяризиране на дейността на успешните директори на болници като ментори на бъдещи таланти в медицината. Но голямата ни амбиция е да намерим формулата за достойното заплащане, качествено обучение и кариерно развитие на медицинското съсловие, както и да спрем тенденцията за "изтичане" на най-талантливите кадри в чужбина.

Нашето образование е на световно ниво

Радосвет Радев, изпълнителен директор на Дарик радио

Фактът, че колкото лекари завършват медицинското си образование у нас годишно, точно толкова напускат страната ни, води след себе си два извода. Първият е, че нещо се случва, което ги кара да напуснат здравната ни система. Вторият е, че българското медицинско образование е на световно ниво, конвертируемо е и заради това чуждестранните болници се редят на опашка, за да вземат български лекари.

МНЕНИЯ

Направихме първата крачка

Петър Москов, здравен министър

Махнахме платените специализации, това е първата стъпка. Между 500 и 600 студенти завършват медицина всяка година. Значително е намаляла бройката на подадените документи на български лекари, желаещи да работят в чужбина. Дали това е трайна тенденция, ще стане ясно тепърва, но засега звучи обнадеждаващо. За тази година повече от 130 лечебни заведения са обявили 729 места за млади специализанти, 297 от тях вече са заети. Но общо в системата има 3200 специализанти.

Кадрите са най-важни

Глинка Комитов, директор на НЗОК

Човешките ресурси са най-важни и трябва да мислим за всички - за лекарите и за сестрите. Затова ние ще предложим 405 от средствата в болниците по НЗОК да отиват за възнаграждения на персонала. Освен това искам да припомня, че Националният рамков договор дава възможност лекарите без специалност да работят, като им се полага заплащане с публичен ресурс. Текстовете в чл. 17 и чл. 3, където е упоменато, че лекар без специалност има право да работи под надзора на друг лекар, дават тази възможност.

Още 100 млн. за образование

Проф. Николай Денков, зам.-министър на образованието

Не трябва да се успокояваме, че медицинското образование е добре, дори да е така. Трябва да създаваме и условия за по-добра реализация на медиците. За тази цел са и европрограмите. 560 млн. лв. по ОП "МНаука и образование за интелектуално развитие" ще влязат в страната през следващите години. Над 100 млн. от тях ще са за медицинското образование. Призовавам всички през следващите месеци да разпишем заедно дейностите, за които да се дадат тези средства.

Дадохме 127 стипендии за 3 години

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС

За да помогне на младите лекари, БЛС дава стипендии от три години. За това време сме раздали 127 стипендии, само за тази те са 56, като планираме да има още 3. Най-големият проблем със специализантите обаче не е самият процес на обучение. Защото те могат да затегнат колана за 4 години, по-големият проблем е къде отиват те след това. Защото на петата година те емигрират.

Готови сме на всичко за специализанти

Доц. Костадин Ангелов, директор на УМБАЛ "Александровска"

По всички начини искам да задържа младите лекари в "Александровска". Дори имаме идея да направим детска градина в двора на болницата, за да решим част от чисто битовите неудобства за тях. Но за да осигурим финансиране за заплатите на тези кадри, ние трябва да намалим възнагражденията на останалите лекари. Затова бих се радвал, ако здравната каса започне да признава подписите и на специализантите върху медицинската документация.

Остава проблема с обучението им

Д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ "Ат. Дафовски" в Кърджали

Един от проблемите, който остана незасегнат, е нивото на лекарите, които обучават специализантите. Сега оставяме практиката да учи младите медици, а клиничните пътеки не изчерпват всички диагнози, които трябва да знаят. Освен това младите лекари са уплашени от сатанизирането на лекарската професия, при което всеки фатален инцидент се показва като плод на лекарска грешка.

Да върнем докторите, където им е мястото

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН

Досега направихме няколко дискусии с в. "Стандарт" и "Драик" и те бяха много успешни. Искам обаче да призова всички да си спомним кои гилдии са определяли морала у нас преди години. Те бяха три - на учителите, лекарите и офицерите. Сега обаче всички знаем какъв е социалният им статут. Смятам, че тези хора трябва да заемат достойно място в обществото.

Да върнем докторите, където им е мястото

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН

Досега направихме няколко дискусии с в. "Стандарт" и "Драик" и те бяха много успешни. Искам обаче да призова всички да си спомним кои гилдии са определяли морала у нас преди години. Те бяха три - на учителите, лекарите и офицерите. Сега обаче всички знаем какъв е социалният им статут. Смятам, че тези хора трябва да заемат достойно място в обществото.

Ще заведем петима в чужбина

Д-р Андрей Кехайов, председател на Югоизточноевропейски медицински форум

Нашата организация също иска да подпомогне развитието на младите лекари. Затова от тази година решихме да осигурим възможност на специализантите да посещават безплатно всички научни конгреси на Югоизточноевропейския медицински форум. През 2015 г. сме планирали да поканим пет млади медици на конгресите в чужбина.

Надеждата е жива

Милка Василева, председател на Асоциацията на специалистите по здравни грижи

Позволете ми да изкажа емоцията си, у нас все още има надежда, че нещата могат да се оправят. Има болници, които не оценяват медицинските сестри и текучеството в тях е огромно, но има лечебни заведения, които оценяват труда им и там няма проблем с кадрите. Напоследък нашата организация беше сезирана, че на Запад български медицински сестри се назначават за болногледачи и не работят по специалността си. Ние ще намерим начин да ги защитим.

КАКВО ОБЕЩА ВЛАСТТА

- Да покрие месечната такса от 180 лева за дефицитните специалности

- Младите лекари да получат право на договор с НЗОК

- Процент от парите на НЗОК в болниците да отива за младите лекари

- Между 1 и 2 минимални работни заплати за 1000 специализанти по европрограмата "Нови възможности за младите лекари" в следващите 6-7 години

- Над 100 млн. лв. по ОП "Наука и образование за интелектуален растеж"

- Възможност младите лекари да участват в договорния процес по НРД с НЗОК

КАКВИ СА ПРОБЛЕМИТЕ НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

- Липса на достойно заплащане

- Липса на възможност за работа с НЗОК и финансиране на труда им

- Липса на възможност за нормално кариерно израстване

- Обвързване на трудови договори в болници с работа на същото място за 4-5 години след специализацията

- Изоставяне на практическо обучение

- Разкриване на малко места за специализанти в най-добрите болници в страната

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай