Общинските съветници на Пловдив с рекордни заплати

Сравняват парите им с тези на депутатите

Общинските съветници на Пловдив с рекордни заплати | StandartNews.com

Общинските съветници в Пловдив с пълно мнозинство днес увеличиха възнагражденията си на близо 3100 лева. Това стана факт, въпреки че областният управител върна предишното им решение за двойно увеличение на заплатите.

Общинските съветници ще получават пари и за представителни разходи в размер на 500 лева на месец, за които трябва да представят фактури .

Заплатата на общинските съветници е процент от тази на председателя на местния парламент. В момента тя е 4400 лева. За обичайните две заседания на месец съветниците в Пловдив ще взимат по 2376 лева, а за участие в комисии по още 700.

"Размерът е такъв, какъвто го е гласувал общ съвет в смисъл даже не знам и колко е", каза Константин Георгиев.

Решението за по-високи заплати е свързано не само с увеличените разходи в работата, но и с икономическите условия в страната - обясняват общинските съветници:

"Те се използват за покриване на нужди и разходи, които са свързани с дейността на общ съветник включително с наемане на зали среща с граждани, които в общ ни приемни идват.

Изработване на документи, отпечатване на документи консултации", обясни Веселка Христамян.

"Искам да ви обясня, че основната работа на един общински съветник е решаване на отделни човешки съдби, а сесията е само връхчето на айсберга", каза Славчо Атанасов.

Областният управител все още не се е запознал с днешното решение на общинския съвет.

"Сега аз не искам да си казвам личното мнение, но все пак наистина в обществото има такава тенденция, че заплатите са малко високи спрямо стандарта на град Пловдив", смята Илия Зюмбилев областен управител.

За разлика от Пловдив, общинските съветници в Русе получават заплата от 1120 лева, във Варна 1960 лева, в които не влизат представителните разходи.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Киров
преди 1 месец

То бива наглост, обаче това е дебелоочие и непукизъм!

Откажи