Общи патрули армия-полиция

Според нето военните биха били на подчинение на МВР

Общи патрули армия-полиция | StandartNews.com

Съвместни патрули полиция-военни или охрана на обекти. Така вътрешният министър Младен Маринов вижда ролята на армията по време на извънредното положение. Според нето военните биха били на подчинение на МВР, тъй като то отговаря за обществения ред в мирно време.

ВИЖ ОЩЕ: 100 бързи дела за нарушена карантина

Ветото, което наложи президентът, е негово конституционно право. Бях изненадан, по отношение на армията, аз държа на това, че тя трябва да бъде използвана в определени ситуации, каза Маринов в интервю за БНТ. И допълни: „Армията при всички положения трябва да бъде използвана, в рамките на компетентността, която има.”.

ВИЖ ОЩЕ: Карантината намали кражбите

По думите на МВР-шефа към момента не би следвало да се ползва армията, това може да стане в период, в който се изчерпа ресурсът на МВР. Засега министерството се справя със ситуацията, каза Маринов.

14-дневната карантина се контролира от МВР, има образувани над 100 досъдебни производства, а наказанията са до 5 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 до 50 000 лв. Всеки ден се увеличават сигналите за хора, които не спазват наложена карантина, допълни министърът.

Младен Маринов каза, че трябва време, за да се затегне строгостта при пропускането на контролните пунктове при областните градове, тъй като много от хората е трябвало да се сдобият с необходимата служебна бележка. Сега потокът е по-малък, отколкото в нормална обстановка, каза вътрешният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай