Обсъжда се даване на концесия на "Фериботен комплекс Варна"

Обсъжда се даване на концесия на "Фериботен комплекс Варна" | StandartNews.com

24 млн. лв. ще бъдат вложени в модернизация на пристанищата ни
Ще финансираме проектирането на интермодалния терминал в морската ни столица, казва Ангел Забуртов

Кога най-сетне ще бъде решен проблемът с рехабилитацията на втория подемно-преходен мост на "Фериботен комплекс Варна", за да не се бави обработването на корабите? Какви инвестиции ще бъдат вложени тази година за поддръжка и модернизация на пристанищата ни? Ще се намерят ли средства за проектирането на интермодалния терминал на пристанище Варна? За отговор на тези и други актуални въпроси се обърнахме към Ангел Забуртов, генерален директор на ДП "Пристанищна инфраструктура" (ДППИ). Професионалният опит на Забуртов е свързан повече от 10 години с управлението на пристанищата, през които изкачва стълбицата от експерт през директор на дирекция, главен секретар и зам. генерален директор до върха на ДППИ. Забуртов е специализирал "Пристанищен мениджмънт" в САЩ и Сингапур, "Мениджмънт на контейнерни терминали" в Белгия. Завършил е специализиран курс по висш пристанищен мениджмънт към Международната морска организация. Член е на Изпълнителния комитет на Европейската организация на морските пристанища и национален представител в Международната асоциация на пристанищата.

- Г-н Забуртов, операторите на трите кораба по фериботната линията Варна - Казказ се оплакват от сериозно забавяне на претоварните операции заради неработещия от години втори подемно-преходен мост на "Фериботен комплекс Варна". Заради дългове двата подемно-преходни моста бяха прехвърлени от БДЖ на НКЖИ с идеята оттам да бъдат предадени на ДППИ, където им е мястото. Кога ще стане това и какви средства и време ще са необходими, за да бъде рехабилитиран и вторият подемно-преходен мост?

- Да, проблемът наистина съществува от дълго време най-вече поради начина на опериране на "Фериботен комплекс Варна". Там оператор е "БДЖ-Товарни превози", част от "Холдинг БДЖ", а мостовете бяха прихванати от НКЖИ по схемата дълг срещу собственост. Доколкото съм информиран, вече се подготвя проекторешение на Министерски съвет двата подемно-преходни моста да бъдат прехвърлени на ДППИ, тъй като не е в правомощията на НКЖИ да инвестира в тяхното обновяване и поддържане. В основата си проблемът е резултат от неизпълнението на финансовите ангажименти от "Холдинг БДЖ" да инвестира в ремонта на втория подемно-преходен мост съгласно договора, сключен за опериране, поради тежкото състояние на холдинга.

- Каква трябва да е инвестицията?

- Сумата не е твърда, а 15% от приходите. Друг е въпросът, че там има проблеми не само с изпълнението на задълженията, а и с воденето на сметките. С вземането на решение от МС за прехвърляне на двата моста на ДППИ ще се реши проблемът с рехабилитацията на втория подемно-преходен мост на "Фериботен комплекс Варна".

- Кога ще стане това?

- Работи се по въпроса и се надявам, че най-късно до края на годината ще има решение. Доколкото знам, паралелно с това се мисли и по въпроса за оперирането, така че може да се премине и към вариант концесиониране.

- На Фериботния комплекс?

- Да.

- Това е добра идея.

- Концесионирането винаги е добра идея, тъй като ще имаме завършен технологичен процес. Фериботният комплекс е хубаво съоръжение, но проектирано в друго време, когато през него са се претоварвали по над 6 млн. тона товари. Днес дори не можем и да мечтаем за такива обеми, въпреки нарастването на корабопосещенията в последно време.

- Какви инвестиции ще са необходими за рехабилитацията на втория мост?

- Ще направим разчетите след прехвърлянето.

- А какви инвестиции сте планирали да вложи ДППИ през тази година и в какво?

- Годишната инвестиционна програма вече е внесена за одобрение от министъра на транспорта Ивайло Московски. Тя е доста амбициозна, но когато става дума за пристанищна инфраструктура, която е стратегическа по своя характер, трудно е да се ограничим в рамките на една година, тъй като голяма част от обектите са преходни. Законът за морските пространства предвижда разработването на 7-годишна инвестиционна програма и вече близо година това е един от приоритетите ни. ДППИ изпълнява проект, финансиран от ОП "Транспорт", в рамките на който се изготвя анализ на товаропотоците. На тази база се изготвя принципна концепция за развитие на пристанищата за обществен транспорт с национално значение. Въз основа на тази концепция ни предстои актуализация на генералните планове на пристанищата.

- И все пак за тази финансова година трябва да имате планирани конкретни средства?

- Така е. Инвестиционната ни програма за 2015 г. предвижда в реконструкция и рехабилитация на пристанищната инфраструктура да бъдат вложени 11 млн. лв. от капиталов трансфер и 13,637 млн. лв. - от собствени приходи. Със средствата от капиталов трансфер се реализират най-мащабните проекти, като тази година това са реконструкцията на пристанищното съоръжение в Шабла и проектирането на интермодалния терминал на "Пристанище Варна".

- Но нали средствата за интермодалния терминал бяха спрени от служебния кабинет?

- Тогава финансирането на проекта трябваше да стане по програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите", но беше спряно. Самата процедура за избор на изпълнител обаче не беше спряна, беше избран и изпълнител - Консорциум "Енергопроект - Роял Хасконинг", има и решение финансирането на проекта да стане чрез ДППИ за сметка на капиталовия трансфер, така че вече се работи по това.

- Каква е сумата?

- 8 768 800 лв. без ДДС. Така че в инвестиционната ни програма за 2015 г. над 70% от капиталовия трансфер е предвиден за разплащане по договора за проектиране на интермодалния терминал Варна. Общата стойност на двата обекта, които ще бъдат преходни и за 2016 г., е около 16 млн. лв., така че ще остане една част за финансиране за следващата година, когато те трябва да приключат.

- Обновяването на кои пристанищни съоръжения ще финансирате със собствени средства?

- Обекти от голям обществен интерес са реконструкциите и рехабилитациите на вълноломите във Варна и Бургас. Варненският беше ремонтиран по-скоро, но бяха открити пукнатини. Вълноломът в Бургас се нуждае от малко по-сериозна рехабилитация, като идеята е да се промени малко визията му в съответствие с тази на новата Морска гара, като се направи и привлекателен за разходки. Над 3,5 млн. лв. ще бъдат инвестирани през тази година в тях, но обмисляме варианти и за допълнително финансиране по някоя от европейските програми.
Планираме ремонт и изграждане на комуникации и настилки на открити складови площи в "Пристанище Варна Запад" на обща стойност над 2 млн. лв. На територията на "Фериботен комплекс Варна" се планира изграждане на нов захранващ водопровод.

Над 2,5 млн. лв. ще бъдат вложени в укрепване и обновяване на кейовите стени в порт Бургас.

Повече от 300 хил. лв. ще инвестираме в рехабилитацията на складови площи и кейови стени в пристанище "Русе Изток", около 350 хил. лв. са предвидени за драгажни дейности на входа на лимана в "Пристанище Лом". Със собствени средства ще финансираме и един голям проект за рехабилитация на "Пристанище Видин".

Като цяло планираните инвестиции със собствени средства, които ще стартираме тази година, са на обща стойност над 38 млн. лв., като част от тях са преходни и ще приключат догодина. Съотношението на инвестициите е 2/3 за морските и 1/3 - за речните пристанища.

- Докъде стигна изпълнението на проекта за драгиране на двата канала и акваторията на порт "Варна Запад" до стандартните дълбочини?

- Вече е на финалната фаза, въпреки че там излязоха допълнителни количества маси за драгиране, но до края на март ще приключим. Всъщност повечето от дейностите в каналите са приключили, като остава малко повече работа в самата акватория на "Варна Запад" поради особеностите на самата технология на работа. Знаете, че пристанище "Варна Запад" е доста натоварено, поради което остават много малки периоди свободно време за драгирането му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай