Петък,

Обрат: "Вера Су" все още не е обявен за потънал

От: Агенция Стандарт -
277
Обрат: "Вера Су" все още не е обявен за потънал
A
A
A

Обрат около „Вера Су”. Два дни след като от „Морска администрация” обявиха корабът за потънало имущество се оказа, че това не е така. Експертите уточниха, че единствено собственикът може да обяви корабът за потънал.

Ако корабът бъде официално обявен за потънал, тогава държавата ще обяви търг. В него ще могат да участват различни компании, които са специализиран в областта на изтеглянето на кораби. Фирмата, която спечели, ще изтегли „Вера Су”. Такава фирма може да бъде намерена в рамките на около седмица, но първо корабособственикът трабва да уточни правният статус на кораба.

Водолазните огледи от последните дни са показали, че по корпуса на кораба има две пробойни.

„Късмет е, че в района дътоно е пясъчно и камъните, които могат да направят поражения са малки и рядко срещани", заяви Венцислав Иванов - изп. директор на „Морска администрация”.

Водата в машинното отделение обаче нахлула от друго място - през неуплътнена врата. "Количествата, които са влизали, не са били огромни, но са регулярно постъпвали, така че машинното се е пълнило дни наред", добави Иванов.

Част от товара в хамбара също е наводнен. „Самият хамбар или трюм е с височина 6,15 метра. Съмнения за вода имаме около три метра", обясни Венцислав Иванов.

От състоянието на товара ще зависи как ще се разтоварва карбамидът. „Част от самия товар може да се наложи да се разтоварва чрез грайфери или кофи. Друга част от него може да се разтоварва с центеобежни помпи", посочи Венцислав Иванов.

„Състоянието на кораба е същото, няма промяна в сравнение с първия ден. Той лежи изцяло на дъното. Няма изтичане на товар, нито на гориво. Корабът е като запечатан”, заяви водолазът Валентин Енчев.

Днес е бил спуснат и специализиран робот, за да огледа. „Състоянието на кораба няма накъде да се влоши. Той е стабилен на дъното. Трябва да се разтовари товарът и да се предприемат мерки за обезопасяването на кораба”, каза още Енчев.

Според властите корабът вече не може да плава самостоятелно. Официално обаче той не е обявен за потънало имущество от корабособственика. Ако това се случи, държавата ще обяви търг. Компанията, която го спечели, ще изтегли кораба.

Кога обаче ще се разтовари и изтегли „Вера Су” зависи от времето.

Според компанията, която консултира процеса, „Вера Су” ще зимува до Камен бряг. „Най-добрият вариант за тях е след април месец да се прави операция”, заяви Валентин Енчев.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com