Обрат в историята. Паисий роден в Самоков

Нови факти в монография на проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов от БАН

Обрат в историята. Паисий роден в Самоков | StandartNews.com

Обрат в историята. Паисий Хилендарски не е роден в Банско, както се смяташе досега, а в Самоков. Разкритието е на археолозите проф. Николай Овчаров и Филип Петрунов от БАН, които от години проучват крепостта Урвич и манастира към нея. Новите факти са публикувани в монографията на двамата учени.

Археолозите се концентрират върху името на крепостта и на прилежащия й манастир - Урвич. Според тях това е единственото българско място, което е споменато в историята на Паисий.

"Паисий е бил на това място, познавал е много добре това място и при положение че той е роден само на няколко километра от Урвич, най-вероятно той е бил закърмен с идеята за Урвич. Така че нашето мнение като разкопвачи е в това, че той произхожда именно от Самоков, близкия Самоков или в неговия близък район", разказа пред БНТ проф. Овчаров. Той посочи и други доводи в подкрепа на своята теза. Сред тях е диалектът, на който е написана ''История славянобългарска'', както и фактът, че първите преписвачи на текста са от село Доспей. В края на 30-те години обаче по-популярна е тезата, че Паисий е роден в Банско”, каза археологът.

"През 1938 г. професор тогава, после академик Йордан Иванов публикува една приписка в Хилендарската кондика, благодарение на която се установява, че Банско е родното място на Паисий", каза Светла Барякова от Музейния комплекс - Банско. Според местните хора въпросът е спорен.

"Едно от родните места е Самоков, друго е Банско. Въпрос на местен патриотизъм", казва жителят на Банско Иван Цонков.

Самият Паисий пише, че е роден през 1722 г. и произхожда от Самоковската епархия. По това време обаче Банско е било част от нейните предели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай