Обрат с "Гражданска отговорност". Едни шофьори ще плащат повече

Посичат нарушителите

Обрат с "Гражданска отговорност". Едни шофьори ще плащат повече | StandartNews.com

Шофьорите, които причиняват катастрофи или правят чести нарушения на пътя, да плащат по-висока „Гражданска отговорност“. Това гласят промени в Кодекса на застраховането. Проектът е пуснат за обществено обсъждане.

Застрахователният брокер Емилия Георгиева даде пример от Монтана. Има водачи с 2,3 и дори 5 нарушения в рамките на година, каза Георгиева, цитирана от Нова тв.

"Имало е и случай с над 10 произшествия за същия период, цената на задължителната ГО е същата, както и при шофьорите без провинения. Вероятно по-високата цена за нарушители ще дисциплинира, но и ще причини недоволство. Браншовите организации не успяват да постигнат до споразумение с МФ. В повечето европейски държави обаче системата бонус малус съществува", обясни тя.

Георгиева представи промените в закона. "До 25% е отстъпката за липса на нарушения в първата година. За тези с провинения увеличението на ГО може да достигне до 400%. Всички застрахователни компании трябва да имат еднакви критерии, така няма да бъдат избегнати увеличенията", посочи Георгиева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Parichko
преди 6 месеца

Тая май не си е поела хуя миналата вечер.

Откажи
Иво
преди 6 месеца

Браво, сега ще видим дали ще има ефект....

Откажи
Пламен Колев
преди 6 месеца

Който нарушава правилата плаща. Различна цена на гражданската отговорност е действие свързано с различно представяне пред закона

Откажи
Драйвър
преди 6 месеца

Значи държавата ме наказва веднъж, че съм нарушил закона, а след това застрахователя ме наказва за същото нарушение? 1-во : Противоконституционно е човек да бъде санкциониран два пъти за едно и също. 2-ро : Застрахователя не е държавна институция, че да наказва когото и да било.

Откажи
Едмонд Дантес
преди 6 месеца

Поредни малоумия.Това педложение е удачно единствено ако застраховката е лична за водача а не за собственика на автомобила.

Откажи
Дим
преди 6 месеца

До Едмон. Прав си че тази застраховка трябва да е индивидуална.Какъв гражданин е м.п.с-то че да се плаща.

Откажи