Обрат! Оставаме ли без прогноза за времето

От НИМХ плашат с протести

Обрат! Оставаме ли без прогноза за времето | StandartNews.com

Служителите в Националния институт по метеорология и хидрология са в протестна готовност. Не са получавали повишение на заплатите от две години.

Метеоролози и синоптици казват, че за пореден път се чувстват забравени от държавата. НИМХ не е получил средства нито от миналия, нито от сегашния бюджет. Служителите заявяват, че когато управлението е имало нужда от тяхната експертиза при екстремни природни явления, те винаги са се отзовавали. 

"Не бяха предвидени никакви средства за компенсиране на нарастващата инфлация в страната и ние отново сме поставени в неравностойно положение спрямо останалите научни организации. Независимо от това, ние изпълняваме своите задължения спрямо държавата и обществото, но се питаме докога ще ни стигнат силите да го правим", заяви климатологът от НИМХ доц. Лилия Бочева, цитирана от България Он Еър.

Тя обясни, че има и трудности с привличането на млади хора заради ниското заплащане. 

"Нашите наблюдатели от националната метеорологична мрежа са със заплати, които са с около 100-200 лева по-високи от минималната. Един млад специалист дори не се назначава със заплатата два пъти колкото минималната, ами много по-ниска. Бихме искали да има повече млади хора, защото тази институция съществува повече от 130 години и не мисля, че нашето поколение трябва да е това, което да приключи съществуването ѝ, а и не е нормално", добави доц. Бочева.

С исканията си институтът се обръща към правителството да предприеме действия за развитието на науката, което трябва да бъде национална политика. 

"Оттук насетне ние сме готови на срещи на всякакво ниво, защото не мислим, че нашите искания са нещо, което е извън нормата или искаме нещо много повече от другите. Напротив, ние в момента се опитваме да достигнем другите", каза още климатологът

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай