Обожавам да спя до късно

Обожавам да спя до късно | StandartNews.com

Не ставам за свещеник, признава Себастиян Фетел

Себастиян Фетел е един от най-обичаните пилоти във Формула 1. Германският пилот на "Ферари" винаги е усмихнат и отзивчив. Така бе и вчера на пистата "Хунагоринг" в Унгария. Там Фетел уважи грандиозното събитие на "Шел" и "скудерията". Той се появи с цял кордон от коли, а стотици фенове веднага го нападнаха за селфита и автографи. Себ може би щеше да даде на всички, но трябваше да следва график. Германецът обърна внимание и на медиите, сред които бе и "Стандарт". Той говори за първия си сезон като пилот на "Ферари", както и за бъдещите си планове и мечти.

- Как се чувствате отново в Унгария вече като пилот на "Ферари"?

- Интересно е. Това е първият ми сезон като състезател на този отбор. Още повече че се намирам на писта, където никога не съм побеждавал. Разбира се, надявам се да се представим добре тази година и да спечелим състезанието на "Хунгароринг". Стартът е след по-малко от месец. Трасето по принцип пасва на нашия болид, но "Мерцедес" е в страхотна форма и ще ни бъде трудно.

- "Шел" е партньор на "Ферари" от 60 години. Какво мислите за това сътрудничество?

- Те е важно и за двете страни. Много фенове не виждат и не разбират, че всъщност партньорството ни е ключово за успехите. Хората, които работят денонощно за по-добри резултати, заслужават голямо уважение. Те се опитват да подобрят нашето представяне на пистата, да ни осигурят повече мощност и надеждност на двигателите. Правилата за горивото са много строги. То се проверява непрекъснато и трябва да е изрядно.

- Какво очаквате да се случи на следващото състезание на "Силвърстоун"?

- Аз и "Ферари" ще направим всичко по силите си за победа, разбира се. Но съществуват и други фактори. Все пак

има отбор, който за момента е пред нас

Ще се опитаме да спечелим и да зарадваме феновете. Ако го направя аз - още по-добре. През този сезон разбрахме, че няма невъзможни неща.

- Каква е вашата мечта?

- Ами тя се сбъдна. Да бъда пилот на "Ферари".

- А следващата?

- Да спечеля световната титла със "скудерията" поне веднъж. Зная, че това е много амбициозна задача, но сме поели във вярната посока. Аз самият съм изключително мотивиран, както и всички в семейството на "Ферари", където цари фантастичен дух. Без никакво съмнение ни чакат много успехи.

- Как смятате, че ще ви приемат феновете на домашната ви писта "Монца"?

- Може би това е състезанието, което очаквам с най-голямо нетърпение до края на сезона. Надявам се да се подготвим добре и да триумфираме пред емоционалната италианска публика. Спомням си, че когато за първи път спечелих Гран При на Италия, феновете се радваха много.

- Вашият съотборник Кими Райконен не се представя според очакванията. Какво мислите за него?

- Той е страхотен - и в технически, и в психически аспект. Смятам, че ще успее да се справи със слабите моменти, които трябваше да изживее. С него говорим често.

- Бихте ли карали в един отбор с Хамилтън?

- Наскоро той подписа нов договор за 3 години с "Мерцедес" и на този етап това е невъзможно. За мен няма значение с кого сме в екип, защото аз съм отборен играч

- Кое мразите най-много във Формула 1?

- Да говоря с журналисти (смее се).

- Какъв щяхте да станете, ако бяхте пилот? Механик или може би нещо извън моторните спортове - например свещеник?

- Определено не свещеник (смее се). Може би механик в някой отбор във Формула 1. Но механиците имат безумно много работа. Те спят изключително малко. Средно по 3-4 часа на ден. А аз много обичам да си поспивам.

- Какви бяха очакванията ви преди преминаването във "Ферари" и каква се оказа реалността?

- Тази година е ново начало за мен. Тук работят страхотни професионалисти. Очевидно е, че

имам да уча още много неща

Все пак дълги години бях в "Ред Бул", а във всеки отбор има различна атмосфера, подход. Някои неща са чудесни, други се нуждаят от подобрение. Нашата основна задача е да върнем "Ферари" обратно на върха. Мисля, че сме на прав път.

- Смятате ли, че превъзходството на "Мерцедес" превръща Формула 1 в скучен спорт?

- Упорито опитваме да ги победим. Това обаче не е никак лесно, защото разполагат с изключително добра кола, с мощен и сигурен двигател. Освен това Люис Хамилтън и Нико Розберг са отлични пилоти. Моята задача е да карам бързо, да ги доближавам все повече. Надявам се в най-скоро време да обърнем нещата в наша полза.

- "Ферари" имаше доста проблеми през първата част на сезона. Какво не е наред с колата?

- Действително се представяме на приливи и отливи, не винаги всичко се получава според нашия план. Понякога нещата излизат от контрол, друг път просто нямаме късмет. Все пак до края на шампионата има още доста стартове и съм убеден, че ще постигнем прогреса, за който така здраво се трудят всички.

- Някои пилоти твърдят, че Формула 1 вече не е така вълнуваща и забавна, както преди. Вие лично изпитвате ли наслада, усещате ли тръпката?

- Разбира се, карането е най-хубавата част от целия този сложен процес. В нашия спорт е неизбежно да се говори преди всичко за болидите, за тяхното развитие. Както, разбира се, и за правилата. Когато обаче изляза на пистата, чувството е страхотно. Не мисля за нищо друго освен за скоростта.

Шампионът се заключи в лаборатория

Себастиян Фетел е фен не само на шофирането, но и на всички детайли, свързани с автомобилите. Най-вече горивото и нововъведенията в него. Германецът отдели почти един час, за да се запознае с един от новите продукти, които "Шел" осигурява за "Ферари". Той влезе в лабораторията на отбора на "Хунгароринг", която всъщност бе грамаден камион. Феновете го чакаха отвън за автографи и вдигаха много шум. Затова Фетел и придружаващите го тръшнаха вратата на тира. Е, запалянковците не останаха с празни ръце. Себ завъртя няколко обиколки за тяхна радост на пистата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай