Оборудват с хеликоптери областните болници

Оборудват с хеликоптери областните болници | StandartNews.com

Хасково. Връщане на Санитарната авиация е една от целите, които са поставени в Здравната стратегия за периода 2014 -2020, съобщи пловдивският народен представител от Коалиция за България Красимир Мурджев.

По думите му това означава Спешните центрове да бъдат оборудвани с хеликоптери, с които да се извършват животоспасяващи акции. Летателната техника на медицинските звена ще бъде на подчинение на Министерството на здравеопазването и ще бъде закупена със средства на ведомството.

Медицинските хеликоптери ще бъдат оборудвани като линейки с най-необходимата за първа помощ апаратура. С тях ще летят само подготвени медицински екипи, каквито по думите на доц. Мурджев трябва да има във всяка една голяма областна болница. С летящи линейки на първо място ще бъдат оборудвани градовете с летища София, Варна, Бургас и Пловдив.Стратегията предвижда и още някои нововъведения, сред които промяна на финансирането в посока повече средства за болнична помощ.

Предстои и преструктуриране на болничната система с акцент върху спешната и неотложната помощ. За работа в отдалечени райони се предвиждат допълнителни стимули за лекарите, а за медицинските специалности, за които няма желаещи ще отпаднат най-вероятно изпитите и класирането ще става само по диплома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай