Неделя,

Обезщетение от 180 хил.лв. за пострадалия на НДК

От: Мартина Суботинова -
167
Обезщетение от 180 хил.лв. за пострадалия на НДК
A
A
A

Младеж, пострадал тежко и останал с трайни увреждания след падане в 3-метров ров в района на НДК, осъди Столичната община за обезщетение от 180 000 лева, съобщи правният сайт "Лекс", цитиран от Дир.

Инцидентът е станал преди 5 години, когато той е бил едва на 17 години и течеше мащабен ремонт на НДК. Около 21,30 ч. вечерта момчето се прибирало с приятел и вървели край паркинга между кино „Люмиер“ и заведението „Планет“, в посока към бул. „България“. Движели се по пътека за пешеходци в тревата, утъпкана и обособена от поставени заграждения заради ремонтите, като се разминавали и с други пешеходци. Разделили се за кратко със спътника си, като се разбрали да се чакат на осветения булевард.

Преди да стигне обаче момчето паднало в триметровия ров и изгубило съзнание. След като се свестил ученикът разбрал, че се е озовал в подземния паркинг, обадил се на родителите си, защото не можел да стане и изпитвал силни болки в левия глезен. Те дошли и го закарали в болница, където след спешната операция последвали още две, но и до днес младежът не може напълно да се възстанови.

Той е завел делото срещу общината още през 2017 г., като е поискал обезщетение от 200 000 лева за неимуществени вреди от това, че изкопът не е бил обозначен и обезопасен.

Столичната община пък отрича бездействие и дори твърди, че е налице съпричиняване, защото момчето не е трябвало да върви в този участък, а и заради тъмнината загубило ориентация и не е усетило естествената вдлъбнатина по релефа на парка.

 

В решението си съдия Мариана Христова от Софийския градски съд (СГС) отхвърля възраженията на общината и приема, че на мястото е имало обособена пътека, но са липсвали осветление и указания за опасност от пропадане в изкопа, както и заграждения, за да бъде избегнат инцидент. Според съда е било и невъзможно за момчето да предвиди и предотврати падането при обичайното внимание, което всеки пешеходец е длъжен да проявява.

СГС е отчел и тежките последици за момчето след инцидента. При падането лявото му ходило е поело цялата тежест, което е довело до изкълчване, счупване и разкъсвания. Последвали са три операции с поставяне и махане на метални игли, гипс и тежка рехабилитация, придвижване с патерици няколко месеца и нужда от помощ при обслужване.

Три месеца по-късно момчето е трябвало отново да влезе в болница заради травма и на пищяла от падането. След нея пък получил инфекция, която наложила ново лечение. През ноември 2015 г. изследване с ядрено-магнитен резонанс показало трайни усложнения.

Заключенията на лекарите, извършили съдебномедицинската експертиза, е, че въпреки петте години лечение, при младежа „са настъпили трайни дегенаративни последици от тежката вътреставна травма на левия глезен и лявото ходило, с последваща деформация, изкривяване и спадане на свода на ходилото, болезнена и накуцваща походка наляво“. Заради това, той и до днес търпи болки в десния крак и гръбначния стълб всяка сутрин и при пренатоварване.

„Изкълчването на глезенната става в съчетание с изкълчване и на съседните стави на ходилото, представлява изключително тежка травматична увреда, която се характеризира с трайно и значително разместване на ставните повърхности спрямо нормалното им положение и въпреки проведеното навременно лечение при такава травма често остава трайна инвалидност“, казват експертите и заявяват, че в бъдеще е неизбежна нова операция за поставяне на изкуствена става.

Майката на момчето е свидетелствала, че след изписването са го водили с кола на училище и заради него дори пуснали асансьора, за да стига до класната стая. Първоначално възстановяването вървяло добре, но след това младежът получил страхотни болки в кръста, краката и челюстта. Жената разказва, че синът ѝ не можел изобщо да стъпва, защото на единия крак го болял глезенът, а на другия – коляното.

Изтърпял е множество болезнени манипулации, трябвало е постоянно да пие антибиотици, а от стероидите напълнял с над 10 кг. Бил е много изплашен, депресиран и нямал сили за нищо. Преди травмата тренирал баскетбол и спортувал активно, но след това се капсулирал, срамувал се да ходи с приятелите си, защото куцал и ръкомахал, свидетелства майката на момчето.

Двамата от приятелите му също са заявили пред съда, че младежът вече рядко излиза. За да уважи иска в почти пълния му размер, съдия Христова изрично подчертава, че става дума за пострадал, който към момента на инцидента е бил на 17 години, а е претърпял тежки увреждания, лечението е продължило 5 години с 3 операции и много още болезнени манипулации. И след тях обаче продължава да изпитва болки, като се налага да пие болкоуспокояващи.

„Като най-значими при определяне размера на обезщетението, съдът определя трайните последици от травмата и настъпилите множество значими усложнения, независимо от проведеното лечение. За ищеца е настъпила инвалидизация поради трайно променената конфигурация на лявата глезенна става, с нарушена костна структура на големия пищял в ставната му част. Трайно изменена е походката. Предстоящо и неизбежно, въпреки младата му възраст, е реконструктивно лечение с подмяна на глезенната става с ендопротеза (изкуствена става). И към момента търпи и ще търпи в бъдеще болки при промяна на времето и натоварване“, пише още в решението, което не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички