НЗОК плаща по два пакета

НЗОК плаща по два пакета | StandartNews.com

Плащаме 5 години назад, за да възстановим здравните си права

Услугите, по които Здравната каса заплаща ще са разделени в основен и допълнителен пакет, а държавата ще започне да плаща здравните вноски на категориите хора, които осигурява, в пълен размер, а не на половина, едва след 10 години. Това са част от решенията, които приеха днес депутатите на извънредно заседание, на което продължават да разглеждат на второ четене промените в Закона за здравното осигуряване, предложени от ресорния министър д-р Петър Москов, пише "Дарик".

До сега за деца, студенти, пенсионери, полицаи, военни и за още някои категории хора държавата плаща на Здравната каса на 50 процента спрямо всички останали самоосигуряващи се.

Депутатите гласуваха този процент да се вдига с по 5 на сто всяка година, което значи, че държавата ще започне да си изпълнява ангажимента напълно едва след десетилетие. Здравната каса, от своя страна, вече ще е задължена да проучва неудовлетвореността на пациентите от дадена болница и когато е налице системна такава - ще може да прекратява договори. Надзорният съвет на институцията обаче остава същият, тъй като предложението на Москов той да се разшири с двама представители на държавата и тя да е водеща при взимането на решения в касата, претърпя сериозни критики и не бе прието.

Освен всичко гражданите, които не внесат до края на годината дължимите си здравни вноски за последните години, трябва да заплатят всички дължими вноски за 5 години назад, решиха още депутатите.

Текстът беше приет с 96 гласа „за", 19 „против", а трима се въздържаха. Точният текст на така приетите промени в Закона за здравното осигуряване е, че здравноосигурителните права на лицата се възстановяват при условие, че до 31 декември 2015 година лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 36 месеца.

От 1 януари 2016 година здравноосигурителните права на лицата по ал. 1 се възстановяват при условие, че лицето е заплатило всички дължими здравноосигурителни вноски през последните 60 месеза с начислените лихви за забава.

По сега действащото законодателство е в сила толеранс до края на 2015 година и веки, който иска да поднови здравните си права все още може да плати вноските си за последните 6 месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай