НЗОК обеща достатъчно пари за онкоболните

НЗОК обеща достатъчно пари за онкоболните | StandartNews.com

София. В бюджета за 2014 г. ще бъдат заложени достатъчно средства за лекарствата на онкоболните. Това каза пред Нова телевизия управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Пред бТВ пък членът на Надзорния съвет на Касата Иван Кокалов уточни, че конкретно за скъпото лекарство срещу напреднал стадий на рак на гърдата няма пречки да бъде платено от държавата, но първо трябва да бъдат уточнени данни, колко жени имат нужда от него.

Румяна Тодорова уточни, че бюджетът на здравната каса е фиксиран от парламента и когато влизат нови диагнози и препарати, понякога парите не достигат.

„Догодина всичко с медикаментите ще бъде наред, но ще бъде въведен много по-строг контрол. Ако обаче нормативната наредба не се промени и навлизат все нови и нови лекарства, може да има проблем. Не е по силите на фонда да поема толкова скъпоструващи лекарства", каза шефът на НЗОК.

По думите й в бюджета за следващата година ще бъдат заложени достатъчно средства за лекарствата на онкоболните. Тодорова каза още, че в момента касата заплаща над 350 препарата неограничено, за всички, които имат нужда.

Иван Кокалов също посочи, че преговорите по бюджета вече текат, но НЗОК е незаслужено обвинявана.

„Най-често обвиненията са към институцията, която има най-малко вина. Не сме коравосърдечни убийци, както ни нарекоха", коментира той.

Иван Кокалов коментира, че тази година са дадени по-малко пари за онкоболни - 92 млн. лв. да заложени, като миналата са били изхарчени 152 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай