НЗОК дава 80% от средствата за болниците

Разплащат се с болниците до 80%

НЗОК дава 80% от средствата за болниците | StandartNews.com

София. Няма да бъде актуализиран бюджета на Здравната каса за 2013 г. Разплащането с болниците за октомври и ноември ще бъде на 80% от полагащото им се. Това стана ясно след извънредното заседание на Надзрония съвет на касата, съобщи зам. финансовият министър и председател на надзора Людмила Петкова. Тя уточни, че остатъкът, който е в размер на 90 млн. лева, ще бъде платен от бюджета на Касата за 2014 г., съобщи „Дарик".

Очакваният дефицит на Здравната каса е между 80 и 90 млн. лв. С тях НЗОК ще влезе в следващата финансова година, каза още Петкова. И изтъкна, че новата бюджетна година започва през декември. Тогава се очаква Касата да разполага със средства, с които да плати на болниците.

„Актуализация на бюджета не е решение, тъй като би увеличила дефицита на Касата, допълни Петкова. Тя увери, че това, което остане неразплатено на болниците през 2013-а, ще бъде платено през януари 2014 г.

НЗОК търси начини, с които да намали очакваният дефицит. Това може да стане чрез повишаване на събираемостта на здравните вноски. „Колкото по-голяма сума е разплатена тази година, толкова по-малко тя ще тежи на следващия бюджет на Касата", обясни Петкова.

По-рано днес Български лекарски съюз сезира Цацаров заради НЗОК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай