НЗОК дава 707 000 лв за медицински направления

НЗОК дава 707 000 лв за медицински направления | StandartNews.com

София. Здравната каса отпуска 707 хиляди лева за медицински направления, които ще бъдат разпределени в областите с най-голям недостиг. Сигналите от пациенти са, че няма достатъчно от талоните за скенер и магнитен резонанс, обясни пред БНР началникът на Информационния център на Касата Багряна Маркова

"Очертава се недостиг напоследък на направления в някои области на страната и най-вече в София. В момента касата прави анализ защо се получава това при положение, че има достатъчно направления, отпуснати на общопрактикуващите лекари и на специалистите, както и за изследвания, но за да не страдат пациентите, докато направим този анализ, касата отпуска над 707 хиляди лева за медицински направления", каза Маркова.

Няма наложени ограничения в броя на ползваните от пациентите бланки за преглед в рамките на една календарна година. Джипито или лекарят специалист обаче са тези, които преценяват необходимостта от издаване на направлението съобразно състоянието на здравноосигурените хора.

Направленията за високоспециализираните медицински изследвания като ядрено-магнитен резонанс и компютърна аксиална или спирална томография (скенер) важат в рамките на 30 календарни дни и се извършват от лекар специалист от извънболничната помощ.

Необходимо е медикът да подготви и представи в Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) аргументирана молба за извършване на изследването с придружаваща документация, установяваща необходимостта от извършване на изследването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай