Ню Йорк хвали "Паякът"

Пенко Господинов и Анастасия Лютова играят пет пъти спектакъла на "Сфумато" в мегаполиса

Ню Йорк хвали "Паякът" | StandartNews.com

Популярният нюйоркски седмичник за култура и изкуство The Village Voice отрупа с похвали нашия Пенко Господинов и съпругата му Анастасия Лютова. Изданието, поддържащо високо ниво на коментарите си, класира техния спектакъл "Паякът" на челно място измежду 10 топпиеси, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Северна Америка - New York International Fringe Festival.

"Актьорите Пенко Господинов и Анастасия Лютова говорят на скорострелен български, но дълбочината на тяхното смело и сурово представление преминава отвъд езика", е коментарът на театралния критик Линда Лийзман. "Текстът се появява с английски субтитри на екрана зад тях, написан е от Димитър Димитров и Йордан Славейков, които също са и режисьори на пиесата. Езикът е пестелив и силен, изследва същността на отношенията във връзка, която е уродлива, колкото и интимно съпреживяна", продължава американската журналистка. А за финал възкликва: "Пиеси като "Паякът" са причина номер едно да отидете на театър!"

17-ото издание на Международния театрален фестивал Fringe се провежда от 9 до 25 август. 185 театрални формации от 13 държави и 17 американски щата ще изнесат над 1200 представления на 20 емблематични за Ню Йорк сцени. "Паякът" е първото българско заглавие в историята на фестивала, представено пред нюйоркчани. То е и единственото чуждо сред всички останали 10 пиеси в класацията на The Village Voice са американски.

Общо 5 представления със субтитри ще изиграят Пенко и Анастасия пред американска публика по покана на организаторите. От американска страна са се погрижили да осигурят ваната, където се случва действието. Това е трети международен фестивал за "Паякът", след като през 2011 г. взе участие в Международния фестивал на камерните театри и малките форми "АртОкраина", Санкт Петербург, Русия. През юни тази година беше представен и на десетия юбилеен Международен фестивал на камерните театри и малките театрални форми "Славянский венец" в Москва. Проектът беше отличен с престижната награда за най-добър актьорски дует.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай