Няма да можем да раздадем априлските пенсии

Няма да можем да раздадем априлските пенсии | StandartNews.com

Георги Бочев, председател на СФС КНСБ в "Български пощи"

- Г-н Бочев, каква е към момента ситуацията в "Български пощи"? Разбрахме, че организирате протест, защо?

- Организираме протест, защото няма да допуснем от ръководството на "Български пощи" ЕАД да се подиграват с пощенските служители. Както тези, които управляват пощите, така и тези, които управляват държавата. Сами виждате през последния един месец какви неща стават.

- Може би имате предвид конкурса за избор на охранителна фирма, който се превърна в скандал?

- При тази ситуация какво се получава? Пощите са потънали в далавери, в корупция. Никога не е имало такова ръководство, което по такъв начин да съсипва и да създава условия за разграбването им. Предстои след няколко дни, в началото на април, да се раздават пенсиите. Досега една фирма обслужва охраната и превоза на инкасото. Сега има нещо като конкурс, което не е точно конкурс и не е ясно какво е, поканена е само една фирма. Ако "Български пощи" сключи договор с поканената фирма преди произнасянето на КЗК и компетентните органи, ще бъде абсолютно незаконно, и кой ще носи отговорност, изпълнителният директор Дънешки или министър Московски. Такова решение все още няма. Скандалите продължават. Е, какво чакат управляващите?

- Това означава ли, че няма да има кой да раздаде пенсиите през април?

- Ами малко преди пенсиите, някъде 3-и или 4-и април, ние предупреждаваме с декларация членовете на синдикалната организация СФС - КНСБ да се подготвят за протестни действия. Ще докараме хората тук пред Министерския съвет и ще питаме правителството и министерството докога няма да реагират по тези неща. Пощите са държавна фирма. Ние питаме защо не се решават нещата.

- При това положение ще има ли забавяне и евентуални проблеми с получаването на пенсии?

- Единственото спасение в момента е да се подпише анекс за удължаване на срока с настоящата фирма до приключване на процедура по ЗОП. Според нашите юристи това е единственото законно решение в момента. Още на 30 януари в нашата декларация нашият синдикат, който обединява 80 на сто от работещите в "Български пощи", поставихме въпроса да бъде освободено това ръководство. Минаха повече от три месеца, а министърът не реагира. Това ръководство продължава да потъва в далавери.

- Значи вашите основни искания на протеста ще са за оставка на ръководството?

- Да. Искаме час по-скоро това ръководство да бъде освободено. Ние не сме забравили, че от много години усилено се работи за фалита на "Български пощи" и тяхното разграбване. Приказките, че няма да има приватизация - не на нас! Ние много добре знаем, че се подготвя финансова несъстоятелност, фалит и след това да се разграбят пощите. Даже дяловете вече са разпределени кой какво ще вземе. Крайно време е да престанат да ни правят на наивници.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай