Няма такива цени! Къде почиват със спомен за соца

Все още има такива станции

Няма такива цени! Къде почиват със спомен за соца | StandartNews.com

И сега държавните компании, министерствата, Министерски съвет и др. си имат свои почивни станции.

Едно време, по соца, всяко голямо държавно предприятие си имаше своя почивна база. За летуване там се правеха дълги списъци и се чакаше доста. Тези дребни неудобства обаче си заслужаваха заради ниските цени на почивката, пише "Марица".

По правило обаче те се ползват от нископлатените служители във ведомствата,  защото не блестят с комфорт и удобства.

Ето местата с цени от соца

За пример: "Български пощи" имат хотел в Св. св. Константин и Елена, Ахтопол и Сандански, където нощувката за служители за миналата година е била 10 лева. За останалите цената също е смешна и далеч от пазарните реалности ​- 20 лева. Бунгалата в Ахтопол вървят още по-евтино - 8 лева е леглото за служителите и 15 лева за външни. Децата и в двата случая ползват намаление.

Министерството на финансите пък стопанисва неголяма база в местността Гюлечица, на 7 к​м от самоковското село Говедарци, която се ползва и като квалификационен център, и за почивка на служител​и и външни лица. Според публични документи, цената на легло за миналото лято е била 17 лева. Неработещите в Министерството на финансите броят по 20 лева. С други думи, в соцбазите са се задържали соццените. Проблемът е, че някой друг, разбирайте данъкоплатците, доплаща останалото до пазарни цени.

По правило, колкото по-голямо е едно дружество, толкова повече бази за отдих притежава. НЕК ЕАД например има почивни станции на седем места: на Пампорово, Боровец, Мала църква, на Предела, Приморско, Росенец и Св. св. Константин и Елена.

Община Пловдив също има своя база за отдих - бунгала на язовир "Доспат". Те са много търсени от служителите заради чудната природа наоколо, а и условията не са допотопни. В бунгалата има всички предпоставки за семеен отдих - спалня, хол, кухненски бокс с пълно обзавеждане - от печка до лъжици и вилици. В двора служителите имат на разположение барбекю.

Известната в миналото фабрика „Орел” на Сахат тепе  също заживя нов живот след успешна инвестиция на собствениците на ПИМК и бизнесмена Цветан Пулев. „Cъживявaнeтo нa тютюнeвa фaбpикa "Opeл" кaтo бyтикoв xoтeл дeмoнcтpиpa cъвpeмeннoтo пpaвилo зa ycтoйчивocт нa apxитeктypaтa, твърди проектантът арх. Веселин Русев от RG+PARTNERS. 

Сега бившата фабрика е хотел "Визуализа".  

Достъпът до бившата почивна станция на ЦК на БКП - хотел „Велина“ във Велинград, навремето е бил само за избрани. Тук са почивали в уединение величия от високите етажи в партията. Днес базата на хотела, построен в далечната 1969 г., претърпя пълна трансформация. 

Новият собственик на „Велина“ е Христо Томов - строителният предприемач, известен с редица свои жилищни проекти под тепетата.

 

.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай