Няма опасност от COVID-19 на морето

UV слънчевите лъчи действат като дезинфектант

Няма опасност от COVID-19 на морето | StandartNews.com

Опасност да се заразим с COVID-19 на морето няма стига да се спазват епидемичните мерки. Това стана ясно от изказване на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„На открито, при интензивно слънчево греене, ултравиолетовите лъчи са едни от най-ефективните дезинфектанти, поясни той пред Нова телевизия. Световната здравна организация е права по отношение на това, че чувството, което имаме, че всичко е приключило, е малко измамно.

Мерките, които сме взели, трябва да останат в един по-дълъг период, за да сме сигурни, че няма да има завръщане на високите числа и на епидемичното разпространение”, посочи доц. Кунчев.

Според него за този сезон в Европа и на Балканите се върви към стихване на епидемията. Той не скри, че по-зле остават нещата в западната част на континента и призова да сме внимателни.

Доц. Кунчев посочи, че най-песимистичният сценарий за България е да има нов пик на заразата, който да засегне не едно или две огнища, а по-голяма част от населението и по-обширна територия. По думите му обаче това е малко вероятно.

Той обясни, че усилията оттук нататък ще са насочени към ефективен надзор и още при първото установяване на случай, да се реагира моментално. „Да откриваме контактните, да ограничаваме контактите и по този начин да не позволим масово разпространение”, уточни още Кунчев

Главният държавен здравен инспектор заяви, че 99% от здравната дейност у нас е възстановена.

„Още преди седмица разрешихме профилактичните прегледи. Най-напред възстановихме имунизациите, след това ги разширихме с всички профилактични. Възстановихме работата и на службите по трудова медицина и прегледите при общопрактикуващите лекари”, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай