Няма да минаваме под масата на Разпети петък

За първи път в неделя пък духовниците няма да раздават осветени върбички на Цветница

Няма да минаваме под масата на Разпети петък | StandartNews.com

За първи път на Разпети петък вярващите няма да минават под масата в църквата. Причината са мерките за сигурност заради коронавируса. По четирима свещеници в църквите ще държат плащеницата и миряните ще минават под нея, за да получат благословение, съобщиха от Светия синод. От 18.00 часа в патриаршеската катедрала литургията за Опело Христово ще бъде водена от Мелнишкия епископ Герасим.

ВИЖ ОЩЕ: Ето какво решиха Борисов и владиците за Великден

За първи път в неделя пък духовниците няма да раздават осветени върбички на Цветница. Българският патриарх Неофит ще оглави богослуженията за Вход Господен в Йерусалим  - Цветница и за Възкресение Христово - Великден в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". На празника Вход Господен в Йерусалим или Цветница, на 12 април, патриарх Неофит ще води празничната Света литургия в катедралата "Св. Александър Невски" от 9.30 часа. В съслужение с Негово светейшество ще са Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Мелнишкият епископ Герасим.

ВИЖ ОЩЕ: В църквите – на два метра един от друг

На 16 април, Велики четвъртък, архиерейската Света литургия от 9.30 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се води от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний или от Мелнишкия епископ Герасим. В 18.00 часа, отново в патриаршеската катедрала, последованието на 12-те евангелия ще бъде оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим.

На 17 април, Разпети петък, от 8.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъдат отслужени т.нар. Царски часове, вечерня с изнасянето на Светата плащеница. Службата ще бъде оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

На 18 април, на Велика събота, от 9.00 часа в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски " ще започне архиерейска вечерня със Света Василиева литургия, оглавявана от Мелнишкия епископ Герасим.

В 23.25 часа е началото на Светата литургия за Възкресение Христово /Пасха/ от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя ще бъде оглавена от патриарх Неофит в съслужение със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и с Мелнишкия епископ Герасим.

По традиция Великденската служба винаги започва в храмовете, след това се излиза от тях, правят се литийни шествия и се чете Евангелието, и след това - отново вярващите се връщат в църквите. За тази година Светият синод е решил вечерната служба за Великден в 23.30 часа да започне навън, защото в първия половин час от нея има най-много вярващи. Тази година благодатен огън от Йерусалим няма да бъде донесен, а ще се ползва миналогодишният. Парите, спестени от полета до Йерусалим, ще бъдат дадени за борба с коронавируса,решиха в четвъртък на среща премиерът Бойко Борисов, Негово светейшество патриарх Неофит и митрополитите от Светия синод.

На 19 април, Великден, пасхалната вечерня /литургия/ за т.нар. Второ Възкресение Христово ще започне в 11.00 часа в патриаршеската катедрала и ще се води от Мелнишкия епископ Герасим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай