Няма да въвеждат оценка "възпитание" в училище

Възпитанието е във всеки час и във всяка минута, казва просветният министър

Няма да въвеждат оценка "възпитание" в училище | StandartNews.com

По-скоро сме сдържани за въвеждане оценка „възпитание“ в училище, обяви днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в Сутрешния блок на България он Еър по повод предложение на синдикати да бъде въведена оценка „възпитание“ на учениците.

Попитан възможно ли е такова оценка да залегне от другата година, той отговори: „Възпитанието е във всеки час и във всяка минута. Подготвяме проект-стратегия за възпитателната работа. Качен е за обществено обсъждане. Целта не е да има още един документ. Целта е да провокираме разговор по тази тема. Тя винаги е била част от образователната система.“

 „Споделената основа за вижданията в какво трябва да възпитаваме децата е необходима. Когато липсва, родителите са склонни да обвиняват учителите и обратното. Имаме нужда от това да стимулираме взаимодействието между учителите и родители. Това е най-важното нещо в образователната система - взаимодействието между тях“, добави той.

„Ние ще използваме този документ за да провокираме разговор относно правила, ред и тяхното прилагане. Агресията много често е функция на усещането за липса на ред“, уточни той. „Ние по-скоро сме сдържани за тази оценка. Проведохме няколко разговора в тази посока и те бяха доста ползотворни. Не беше в центъра оценката за възпитание“, заяви Вълчев.

„Трябва ни взаимодействие с родителите, да проведем един преднамерен разговор на училищно ниво,“ каза още образователният министър. Според него последните социологически проучвания показват, че 2/3 от родителите очакват учителите да възпитават, но по думите му процесът е двустранен. „Не сме изключили това предложение, но по-скоро сме сдържани. Не това е целта“, отбеляза Вълчев. Той добави, че синдикатите подкрепят подготвяната от министерството стратегия за възпитателната работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай