Няма билети? Оди пеша, бе!

Центърът за градска мобилност върна глобите за пътници без билет в градския транспорт

Няма билети? Оди пеша, бе! | StandartNews.com

Навремето имаше една песничка "Неизменно ходете пеша", която прокламираше здравословния начин на живот. В момента тя може да се превърне в слоган на столичния градски транспорт /и вероятно не само на него/. Особено след като видна представителка на властта, която вероятно е влизала в тролейбус за последно преди 20 години, ни препоръча "Оди пеша, бе!"

За много от столичаните това май е на път да се превърне в единствената алтернатива на придвижване, след като Центърът за градска мобилност върна глобите за пътници без билет в градския транспорт. Но пропусна да възстанови пунктовете, където тези билети се продават, а вече не го правят нито шофьорите, нито контрольорите.

Парадоксът е, че за да си купиш билет например от "Овча купел" до центъра, трябва да изминеш няколко спирки пеша, докато намериш работещ пункт за продажба на билети. Ако се качиш на автобуса с риск да те глобят, можеш да минеш метър, но може и да установиш, че е щяло да ти бъде по-евтино да вземеш такси, тъй като глобата е 30 лева. При това контрольорите не проявяват никаква емпатия към хората, които поради недомислиците на общината не са могли да си купят заветното талонче.

"Защо не си купите карта за цялата градска мрежа", пита строго служител на билетния рай жена, която му обяснява как е ходила цели две спирки в студа и не е успяла да намери билет. "Ами аз се качвам в автобус няколко пъти годишно", отвръща притеснено жената. "Тогава винаги може да си свалите мобилното приложение от сайта ни", отсича той, пишейки фиша за глобата, докато дамата му показва стар телефон с бутони, който може да свали приложение само за пътуване към рая на джиесемите.

Въобще, пандемията се оказа рай за много институции, включително Центъра за градска мобилност, да прибират луди пари за неща, за които те носят вината, че не са подсигурени. В метрото периодично затварят касите за дезинфекция, а след като пуснеш монета за билет в автомата, най-често се оказва, че той не работи. След като повечето маршрутки бяха ликвидирани с мотива, че имаме метро, много хора нямат алтернатива да стигнат до работното си място. И на никого не му пука, защото чиновниците, които издават подобни разпоредби, вероятно рядко ползват подобен транспорт. Те все пак са калинки - вероятно летят, а не ходят пеша, когато не намерят билети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай