Нусейбе пази църквата на Божи гроб, Джудех - ключа за нея

Два пъти на ден има специални церемонии по отваряне и затваряне на дверите

Нусейбе пази църквата на Божи гроб, Джудех - ключа за нея | StandartNews.com

* Две мюсюлмански фамилии от векове отговарят за най-святото място на християнския свят

* Два пъти на ден има специални церемонии по отваряне и затваряне на дверите

Две мюсюлмански фамилии пазят от векове църквата на Божи гроб. Нито една религиозна церемония не може да се състои без Джудех и Нусейбе. 

Ключовете за Светая светих на християнския свят от векове се съхраняват от тях и тяхно е правото и задължението да отварят и заключват храма. 

Според едната версия - от 1187 г., ключовете за храма се съхраняват от представители на семейство Джудех. След като превзел Йерусалим Саладин дал дума на крал Ричард Лъвското сърце да закриля светините и тогава поверил ключа от Божи гроб на представител на семейство Джудех. Но, според думите на другата фамилия - Нусейбе, още през 638 г., когато халиф Омар превзел Йерусалим, предал ключовете на тяхното семейство. Въпреки разногласията им кой е по-по-най и двете семейства изпълняват в сговор задълженията си по отваряне и затваряне на храма и поддържането на реда в него. 

Официалната длъжност на Нусейбе е "хранител и страж на храма на Гроба Господен", докато на Джудех е "хранител на ключа от храма на Гроба Господен". И така ключът се съхранява в семейство Джудех, а самото отключване и заключване на храма се прави от представител на фамилията Нусейбе. 

Според Джудех, за да се достигне до ключалката, трябва да се покатериш на стълба, а това не подхожда на рода им, който е със шейхски корени. Затова те преотстъпили задължението на Нусейбе. 

Всяко утро в 4 часа представител на някоя от фамилиите застава с трийсетсантиметровия ключ в ръка пред портите и опира стълба на тях, за да достигне ключалката разположена на 2,5 метра височина от земята. След отварянето на външната врата представител на Римокатолическата, Гръцката или Арменската църкви по график отваря вътрешните двери под наблюдението на монаси от другите деноминации. Същата церемония, но в обратен ред, се провежда в 19 часа вечерта, когато църквата се затваря.

В 18,30 ч. силно чукане нарушава църковната тишина - един от пазителите на ключа удря с дървен чук по вратата преди да затвори едното й крило. Така подканва поклониците да се ориентират към изхода. Минути преди 19 ч., когато и последният посетител е напуснал храма, пазителят изнася невисока стълба и я опира на външната страна на дверите. И отново пред погледите на представители на францисканските монаси, гръцки и арменски свещенослужители, стоящи на прага, вратата се заключва отвън. През малък отвор Нусейбе подава стълбата да се прибере в храма. 

В последните години на тези церемонии присъства и израелски полицейски екип в униформи и ритуални шапчици кипа на главите. Понякога, след като са получили специално разрешение, се позволява на външни лица да пренощуват в църквата. Спазването на този режим също се следи от пазителя на ключа. Но, най-почетното задължение на представителите на фамилиите Джудех и Нусейбе е запечатването на Кувуклията преди слизането на Благодатния огън преди Великден. 

Всяка година се повтаря и една друга церемония. Управляващите Йерусалимската, Римокатолическата и Арменската деноминации в храма застават пред Нусейбе и един след друг изричат молбата си: "Моля ви да станете пазител на нашия ключ". Отговорът е: "Приемам". В задълженията на пазителите влиза и предотвратяването на споровете и конфликтите между различните църкви в храма, а също и да посредничат при решаването на проблеми с официалните власти. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай